Fuzzy querying in XML databases
XML veritabanlarında bulanık sorgulama
- Tez No: 153248
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Sorgulama, XML, XML Veritabanlan vıı, Fuzzy Query, XML, XML Databases
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz XML VERITABANLARINDA BULANIK SORGULAMA ÜSTÜNKAYA, Ekin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adnan Yazıcı Aralık 2004, 91 sayfa Gerçek dünyadaki bilgilerin öznel kanı ve yargılar içermesi, kompleks ve belirsiz verilerin veritabanlannda temsil edilmesi ihtiyacım doğurmuştur. Buna ek olarak, veri depoloma teknikleri birbiriyle uyumsuz olan veritabanlan arasındaki bilgi transferi de önemli bir araştırma konusu oluşturmaktadır. Extensible Markup Language (XML), kompleks ve belirsiz verileri temsil etme yeteneği ile bu konularda çözüm olma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada, XML tabanlı bir bulanık veri sunumu ve sorgulama sistemi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Sonuçta geliştirilmiş olan sistem, XML dokümanlarım sorgulama amaçlı kullanılan XQuery dilini kullanarak bulanık vısorgulama yapmayı sağlamaktadır. Sistemde kompleks ve belirsiz veriler bulanık betimlemeyle birleştirilerek, XML kullanılarak temsil edilmiştir. Bulanık sorgulamaya ek olarak, sistem, XML dokümanlarının elemanlarının birleştirilmesiyle, XML şemalarının yeniden yapılandırılmasına olanak verir. Sistemin bu özelliği kullanılarak yeni bir XML şeması ve varolan XML dokümanlarından bu şemaya uygun yeni XML dokümanları yaratılabilir. Sistemde kullanılan XML verileri, XML'in veri taşımadaki yeteneklerini kullanabilen Web Servisleri aracılılığıyla, İnternet' den alınmıştır ve XML dokümanları yerel bir XML veritabanı sisteminde saklanmaktadır..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUZZY QUERYING IN XML DATABASES ÜSTÜNKAYA, Ekin M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Adnan Yazıcı December 2004, 91 pages Real-world information containing subjective opinions and judgments has emerged the need to represent complex and imprecise data in databases. Additionally, the challenge of transferring information between databases whose data storage methods are not compatible has been an important research topic. Extensible Markup Language (XML) has the potential to meet these challenges since it has the ability to represent complex and imprecise data. In this thesis, an XML based fuzzy data representation and querying system is designed and implemented. The resulting system enables fuzzy querying on XML documents by using XQuery, a language used for querying XML documents. In the system, complex and imprecise data are represented using XML combined with the ivfuzzy representation. In addition to fuzzy querying, the system enables restructuring of XML Schemas by merging of elements of the XML documents. By using this feature of the system, one can generate a new XML Schema and new XML documents from the existing documents according to this new XML Schema. XML data used in the system are retrieved from Internet by Web Services, which can make use of XML's capabilities to transfer data and, XML documents are stored in a native XML database management system.