Water soluble green perylenediimde (PDI) dyes as potential sensitizers for photodynamic therapy
Fotodinamik terapi için potansiyel 'sensitizer' niteliğinde suda çözünür yeşil perilendiimid boyaları
- Tez No: 153265
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: sensitizer, perilendiimid boyarmaddeleri, singlet oksijen, fotodinamik terapi. vi, sensitizer, perylenediimide dyes, singlet oxygen, photodynamic therapy
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz FOTODİNAMİK TERAPİ İÇİN POTANSİYEL 'SENSİTİZER' NİTELİĞİNDE SUDA ÇÖZÜNÜR YEŞİL PERİLENDİİMİD BOYALARI FUNDA YUKRUK Doktora, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin U. Akkaya Aralık 2004, 112 sayfa Fotodinamik terapi farklı tümörlerin tedavisi için çeşitli yaklaşımlardan biridir. Bu amaç için kullanılan reaktantlarm çoğu porfirin türevleriyken daha iyi ve yeni 'sensitizer' bulmak için güçlü bir motivasyonu vardir. Perilendiimidlerin foto- ve kimyasal kararlılığı vardır, fakat görünür bölgede kırmızı spekturumda absorpsiyonu yoktur. Ancak, alternatif olarak yeşil perilendiimidlerin perilen çekirdeğinde dialkilamino gruplarına sahip oldukları rapor edilmiştir. Sonuç olarak 650 nm ötesinde absorpsiyon piki ve nötral pH'de suda çözünürlüğü ile yeni yeşil perilendiimidler tasarladık ve sentezledik. Singlet oksijen tuzağı 1,3-difenil-izo-benzufuran'da kırmızı ışık uyarılması sonucu absorbansın azalması gösterilmiştir. Yeni fotodinamik terapi maddesi olarak pratik uygulamalar için önemli bir parametre olarak uyarılmış boya toksisitesi ile uyarılmamış toksisitesi çalışılmıştır. Sonuçlarımız bu yeni perilendiimidlerin singlet oksijen oluşturmada yararlı bir 'sensitizer' olduğunu göstermiştir. Ayrıca in vitro biyolojik deneylerde aktiviteleride çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER SOLUBLE GREEN PERYLENEDIIMIDE (PDI) DYES AS POTENTIAL SENSITIZERS FOR PHOTODYNAMIC THERAPY FUNDA YÜKRÜK Ph. D., Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Engin U. Akkaya December 2004, 112 pages Photodynamic therapy has been established as one of the approaches for the treatment of various malignant tumors. While most of the reagents used for this purpose are porphyrin derivatives, there is a strong motivation for finding novel and better sensitizers. Perylenediimides are known for their photo- and chemical stability, but they do not have absorptions in the red end of the visible spectrum. However, recently reported green perylenediimides which have dialkylamino substituents on the perylene core, provide an alternative. To that end, we have designed and synthesized novel green perylenediimides with remarkable water solubility at neutral pH and absorption peaks beyond 650 nm. We demonstrated that on red-light excitation, singlet oxygen trap 1,3-diphenyl-wo-benzofuran is rapidly degraded. We also carried out cell culture experiments; an important parameter to be optimized for practical application as a novel photodynamic therapy agent was the excited dye toxicity to dark toxicity. Our results confirmed that these novel perylenediimides acted as sensitizers generating singlet oxygen and the initial in vitro biological experiments demonstrated their potential utility in photodynamic therapy.