Design of mini swimming robot using piezoelectric actuator
Piezoelektrik eyleyici kullanarak yüzen robot tasarımı
  1. Tez No: 153264
  2. Yazar: ŞAFAKCAN TUNÇDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ARINÇ, PROF. DR. ABDULKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzen robot, mini robot, piezoelektrik, eyleyici, ultrasonik motor, frekans eşleme, swimming robot, mini robot, piezoelectric, actuator, ultrasonic motor, frequency matching. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZ PİEZOELEKTRİK EYLEYİCİ KULLANARAK YÜZEN MİNİ ROBOT TASARIMI Tunç demir, Şafak can Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Faruk Arınç Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdulkadir Erden Aralık 2004, 128 sayfa Bu tez, balığımsı yüzüşe sahip mini bir robot için düşünülmüş yeni bir tür eyleyici sistemin tasarımını, üretimini ve analizini içerir. Tasarlanan eyleyici minyatür bir tekne üzerinde uygulanmıştır. Eyleyici, balığımsı yüzüşe sahip mini robotlarda kullanılabilecek eyleyicilerin tasarım gereksinimlerine göre geliştirilmiş yeni bir tür piezoelektrik ultrasonik motora dayanmaktadır. Geliştirilen motor 25x6x6 mm boyutlarındadır ve öncüllerine göre yalın bir sürücü devresi ile yalın bir mekanik yapısı vardır. Motorun iki yönlü dönüşü, basit bir mekatronik yapı içerisinde su altında itki elde etmek için kuyruk salınımına dönüştürülür. Motorun ve eyleyicinin yalınlığı daha fazla minyatürleştirme için geliştirmeye ve performans artımına olanak sağladığı gibi kolay ve ucuz üretime de olanak sağlar. Geliştirilen eyleyici, balığımsı yüzüşe sahip mini robotlarda kullanılmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF MINI SWIMMING ROBOT USING PIEZOELECTRIC ACTUATOR Tunçdemir, Şafakcan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Faruk Arınç Co-Supervisor: Prof. Dr. Abdulkadir Erden December 2004, 128 pages This thesis deals with the design, fabrication and analysis of a novel actuator for a fish-like swimming mini robot. The developed actuator is tested on a mini boat. The actuator relies on a novel piezoelectric ultrasonic motor, developed according to the design requirements of actuator for fish-like swimming mini robots. Developed motor is within the dimensions of 25x6x6 mm in a simple mechanical structure with simple driving circuitry compared to its predecessor. Bidirectional rotation of the motor is transformed to a flapping tail motion for underwater locomotion in a simple mechatronic structure. The simplicity in the motor and actuator enables further development on the miniaturization, improvement on the performances as well as easy and low cost manufacturing. The developed actuator is a candidate to be used in mini swimming robot with fish-like locomotion.