Business process modelling based computer-aided software functional requirements generation
İş süreçleri modellemeye dayanıklı bilgisayar destekli yazılım fonksiyonel gereksinim üretimi
- Tez No: 153284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gereksinim, Gereksinim Mühendisliği, İş Seri Modelleme, Otomatik Gereksinim Üretme, eEPC, KAOS iv, Requirement, Requirement Engineering, Business Process Modelling, Automatic Requirement Generation, eEPC, KAOS in
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
OZ İŞ SÜREÇLERİ MODELLEMEYE DAYALI BİLGİSAYAR DESTEKLİ YAZILIM FONKSİYONEL GEREKSİNİM ÜRETİMİ Su, M.Onur Yüksek Lisans, Bilişim Sistemleri Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Onur Demirörs Ocak 2004, 114 sayfa Yazılımın sorunları üzerine yapılan araştırmalarda, yazılımın ilk fazında tanımlanan gereksinimler ile ilgili ortaya çıkan sorunların, yazılım projelerinin başarısını derinden etkilediği bilinmektedir. Dolayısıyla bu sorunu azaltmayı hedefleyen çalışmaların önemi büyüktür. Otomasyon, gereksinimden kaynaklanan sorunların bazılarım azaltmak, bazılarım ise ortadan kaldırmak için çözüm olarak öngörülen yollardan biridir. Bu çalışma, yazılımın ilk sürecinde belirlenen fonksiyonel gereksinimlerin, doğal dille iş süreç modellerinden otomatik olarak üretecek bir aracın geliştirme ve gerçekleştirmesine dayanmaktadır. Çalışmada ayrıca, geliştirilen aracın faydalan tartışılmakta, yazılım gereksinimleri ile etkileşimli olarak çalışan diğer araçlar ile bu araç görevlerine göre karşılaştırılmaktadır.“Büyük”kapsamındaki bir askeri proje ile geliştirdiğimiz araç sınanmış ve sonuçlan sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUSINESS PROCESS MODELLING BASED COMPUTER-AIDED SOFTWARE FUNCTIONAL REQUIREMENT GENERATION Su, M.Onur M.S., Department of Information Systems Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Onur Demirörs January 2004, 1 14 pages Problems of requirements which are identified in the earlier phase of a software development project can deeply affect the success of the project. Thus studies which aim to decrease these problems are crucial. Automation is foreseen to be one of the possible solutions for decreasing or removing some of the problems originating from requirements. This study focuses on the development and implementation of an automated tool that will generate requirements in natural language from business process models. In this study, The benefits of the tool are discussed, and the tool is compared with other software requirements related tools with respect to their functionality. The developed tool has been tested within a large military project and the results of using the tool are presented.