Open-pit truck/shovel haulage simulation
Açık-ocak kamyon/ekskavatör taşıma sistemlerin simülasyonu
  1. Tez No: 153290
  2. Yazar: NECMETTİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI, DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Ocak Kamyon- Ekskavatör Sistemi, Kamyon Atama, Hüristik Kurallar, Kesik-Olaylı Sistem Simülasyon Metodu, GPSS/H Simülasyon Programı vii, Open Pit Truck-Shovel Haulage systems, Track Dispatching, Heuristic Rules, Discrete-Event System Simulation Approach, and GPSS/H Software
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz AÇIK OCAK KAMYON/EKSKAVATÖR TAŞIMA SİSTEMLERİN SİMÜLASYONU Çetin, Necmettin Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Bölükbaşı Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Kandiller Eylül 2004, 116 sayfa Bu çalışma, bilgisayar simülasyonu yöntemi kullanılarak açık ocak kamyon - Ekskavatör sisteminin araştırılmasını amaçlamaktadrr.Çalışmamn temel amacı, mevcut olan hüristik kamyon atama kurallarının analizi ve karşılaştınlmalarmı incelemektir.Bu amaçla, birkaç üretim panosu ve bir tek döküm sahasından oluşan orta ölçekli bir maden için GPSS/H simulasyon paket programı kullamlarak olasılıklı bir kamyon atama ve üretim modeli geliştirilmiştir. Sekiz değişik hüristik kural, ayrı ayrı programlar olarak ko'dlanmıştır. Program kamyon devir sürelerinin bileşenlerinin tamamım içermektedir. Normal dağılım fonksiyonu bütün devir bileşenlerinin modellemesinde kullanılmıştır. Program kullanıcıya, her bir ekskavatöre başlangıçta yapılan kamyon sayılarını sormaktadır. vıTam faktörlü simülasyon deneyleri sekiz ayrı faktörün araştırılması için yapılmıştır. Bu faktörler, kamyon atama kuralı, kullanılan kamyon sayısı, kullanılan ekskavatör sayısı, kamyon yükleme, taşıma ve geri dönüş sürelerindeki değişim, ekskavatör ile döküm sahası arasındaki mesafe, ve kamyon ve ekskavatörlerin kullanım randımanlarıdır. Kamyon ve ekskavatörlerin arızaları üstel dağılım fonksiyonu kullanılarak modellenmiştir. Performans ölçütleri olarak ta, kamyon üretim miktarı, toplam ekskavatör kullanma oram ve toplam kamyon kullanma oranları alınmışta.Simülasyon deneyleri sonuçlan, ANOVA metodu ile Minitab paket programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Regrasyon analizleri sonucunda bu üç performans ölçüsü için R2- değerleri sirasıyla, 56.7 %, 84.1 % ve 79.6 % olarak hesaplanmıştır. Tukey testi ile de bu temel kamyon atama kuralları istatistiksel olarak karşılaştaılmışta. Yapılan analizler sonucunda, temel kamyon atama kurallarının performans ölçütlerini fazla etkilemedikleri sonucuna varılmışta. Fakat, performasları etkileyen ana faktörlerin, kullanılan kamyon sayısı, kullanılan ekskavatör sayısı, döküm sahasına olan mesafe ve ekipmanların kullanma randımanlarını olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, bu etkileyen temel faktörler arasında da oldukça ikili etkileşmenin olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak, kamyon ve ekskavatörlerin standartlaştaılmış kullanma oranlan kullanılarak yeni bir adaptif kamyon atama kuralı geliştirilmiştir. 1 ı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPEN PIT TRUCK /SHOVEL HAULAGE SYSTEM SIMULATION Çetin, Necmettin Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Bölükbaşı Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller September 2004, 116 pages This thesis is aimed at studying the open pit truck- shovel haulage systems using computer simulation approach. The main goal of the study is to enhance the analysis and comparison of heuristic truck dispatching policies currently available and search for an adaptive rule applicable to open pit mines. For this purpose, a stochastic truck dispatching and production simulation program is developed for a medium size open pit mine consisting of several production faces and a single dump site using GPSS/H software. Eight basic rules are modeled in separate program files. The program considers all components of truck cycle and normal distribution is used to model all these variables. The program asks the user to enter the number of trucks initially assigned to each shovel site. Full-factorial simulation experiments are made to investigate the effects of several factors including the dispatching rules, the number of tracks operating, the ivnumber of shovels operating, the variability in truck loading, hauling and return times, the distance between shovels and dump site, and availability of shovel and truck resources. The breakdown of shovel and trucks are modeled using exponential distribution. Three performance measures are selected as truck production, overall shovel utilization and overall truck utilizations. Statistical analysis of the simulation experiments is done using ANOVA method with Minitab software. Regression analysis gives coefficient of determination values, R2, of 56.7 %, 84.1 %, and 79.6 % for the three performance measures, respectively. Also, Tukey's method of mean comparison test is carried out to compare the basic dispatching rales. From the results of statistical analysis, it is concluded that the effects of basic truck dispatching rules on the system performance are not significant. But, the main factors affecting the performances are the number of trucks, the number of shovels, the distance between the shovels and dump site, finally the availability of shovel and truck resources. Also, there are significant interaction effects between these main factors. Finally, an adaptive rule using the standardized utilization of shovels and trucks is developed.