Availability analysis for truck shovel system in surface mining
Açık işletme madenciliğinde ekskavatör kamyon sistemi için kullanırlılık analizi
- Tez No: 68326
- Danışmanlar: PROF. DR. A. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kullanırlılık, Markov Yöntemi, Kararlı durum, Zamana aralıklı kullanırlılık, Geçiş Diagramı, Laplace Dönüşümü. vı, Availability, Markov Process, Steady-State, Interval Availability, Transition Diagram, Laplace Transform. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ AÇIK İŞLETME MADENCİLİĞİNDE EKSKAVATÖR KAMYON SİSTEMİ İÇİN KULLANIRLILIK ANALİZİ Ankara, Hüseyin Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Günhan Paşamehmetoğlu Ocak 1997, 113 Sayfa Ekipman arızaları üretim kayıplarına bağlı olarak maliyetin artması yanında üretim hedeflerinin karşılayamaz duruma gelmesine neden olduğundan dolayı, kullanırlılık analizi şovel kamyon sistemlerine benzer sistemlerin verimlilik değerlendirmesinde çok önemli bir araçtır. Ekipman faydalı yaşam periyodunda çalışırken, Markov yöntemi bir sistemin veya ekipmanın kararlı durum ve zaman aralıklı kullanırlılığının değerlendirmesini sağlayan kuvvetli bir araçtır. Ancak bütün matematiksel modeller, m parallel kamyonun n paralel ekskavatöre seri bağlanmasından meydana gelen bir açık işletme madenindeki ekskavatör kamyon sistemi gibi karmaşık ve büyük sistemlerin analizinde benzer sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Çok sayıda koşulları içeren geçiş diagramlar, koşuldan koşula geçişler ve yüksek mertebedeki polinomların köklerine sahip ters Laplace dönüşümlerin differensiyel denklemleri ve durum olasılıklarının çözümünde zorluklar yaratmaktadır. Bu tezde, sorunların üstesinden gelebilmek için, yeni bir çözüm yöntemi ile büyük ve karmaşık ekskavatör kamyon sistemlerinin hemde benzerkarakteristiğe sahip diğer sistemlerin kullanırlılık değerlendirmesi sunulmaktadır. I Kararlı durum kullanırlılık analizinde, ekskavatörden kamyona geçen düşey geçişler hızlı ve kolay bir çözüm elde etmek için geçiş diagramlarından kaldırılmaktadır. Buna ilaveten, zaman aralıklı kullanırlılık için, geçiş diagramları ekskavatör ve kamyon filosu olarak iki parçaya ayrılır ve sonra Laplace dönüşüm teknikleri kullanılarak ikinci kısım birinci kışımın fonksiyonu olarak tanımlanmaktır. îleri sürülen yaklaşımlar tam çözüme sahip küçük modeller üzerinde kıyaslanılmaktadır. Durum değerlendirmesi bir kömür ocağı için geliştirilen çözüm tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Üretim kapasitesi sınırlı ve sınırsız onarım koşullarına göre zaman aralıklı ve kararlı durum kullanışlılıkları ile belirlenmektedir. Elde edilen sonuçlar kıyaslanmakta ve tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AVAILABILITY ANALYSIS FOR TRUCK-SHOVEL SYSTEM IN SURFACE MINING Ankara, Hüseyin Ph. D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Günhan Paşamehmetoğlu January 1997, 113 pages The availability analysis is a very important tool in the evaluation of the productivity of systems such as shovel-truck system. Equipment failures affect the production capacity of a system not only by increasing the cost in terms of the production losses but also by not meeting the production targets. Markov process provides a powerful tool for the evaluation of the steady- state and interval availability of an equipment or a system when the equipment is operating within its useful life period. However, mathematical processes frequently face,with same problem in the analysis of the large and complicated systems such as serially connected subsystems with two parallel forms like shovel-truck system in an open pit mine consisting of m-trucks and n-shovels. The transition diagrams with a large number of states, transition from state to state, and inversion of Laplace transforms with the roots of the polynomial of great degree create difficulties in the solution of the set of the differential equations and state probabilities. In this thesis, to overcome these problems, a newly developed solution procedure is presented in the evaluation of the 111availability of large and complicated shovel- truck systems, as well as other systems with the same characteristics. In the steady-state availability, the vertical transitions from shovels to trucks are removed from the transition diagrams to get a quick and practical solution. Additionally, for the interval availability, the transition diagrams are separated into two parts as fleet of shovels and fleet of trucks, and then fleet of shovels is defined as a function of fleet of trucks by using Laplace transform techniques. The approaches put forward are compared for small models with the exact solutions. A case study is performed for a coal district using the solution technique developed. Production. capacity of the system is determined by using interval availability and steady-state availability at restricted and unrestricted repair conditions. Results are compared and discussed.