Numerical studies of the electronic properties of low dinensional semiconduktor heterostructures
Düşük-boyutlu yarıiletken heteroyapılarının sayısal olarak çalıştırılması
- Tez No: 153289
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMAK, PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Temel fonksiyon takımı, kübik B-spline, düşük boyutlu yapılar, çok çözünürlüklü analiz, elektronik yapı, Basis set, 5-splines, low-dimensional structures, multiresolution anal ysis, electronic structure. IV
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz DUŞUK BOYUTLU YARIİLETKEN HETEROYAPILARININ SAYISAL OLARAK ÇALIŞILMASI DİKMEN, Bora Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Tomak Eylül 2004, 86 sayfa. Poisson ve Schrödinger denklemlerini çözmek için temel fonksiyon takımı kübik B- spline'ları olan etkili sayısal bir metod incelenmektedir. Bu metod düşük boyutlu yarıiletken yapıların elektron dalga fonksiyonlarını ve öz enerjilerini bulmak için uygulanmıştır. Metodun hesap verimliliği, iyi bilinen tek elektron potansiyellerine çok çözünürlüklü analiz, tekdüze olmayan ızgara yapısı kurulumu ve uyarlanmış sınır koşulları ile ayrıca gösterilmiştir. Metod, analitik çözümler ve sonlu fark methodu ile uyumlu sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL STUDIES OF THE ELECTRONIC PROPERTIES OF LOW DIMENSIONAL SEMICONDUCTOR HETEROSTRUCTURES DİKMEN, Bora Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Tomak September 2004, 86 pages. An efficient numerical method for solving Schrödinger's and Poisson's equations using a basis set of cubic 5-splines is investigated. The method is applied to find both the wave functions and the corresponding eigenenergies of low-dimensional semiconductor structures. The computational efficiency of the method is explic itly shown by the multiresolution analysis, non-uniform grid construction and imposed boundary conditions by applying it to well-known single electron poten tials. The method compares well with the results of analytical solutions and of the finite difference method.