Rehabilitation of Malatya-Narlı No: 7 railroad tunnel
Malatya-Narlı demiryolu tünelinin ıslah etme çalışmaları
  1. Tez No: 153298
  2. Yazar: BARIŞ DİVLELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Islah, göçük, çukur, yer değiştirme, kapanma-açılma (konverjans) ölçümü, Mai bulon vıı, Rehabilitation, collapse, sinkhole, deformation, convergence measurement, Mai bolts
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz MALATYA-NARLI HATTI 7 NUMARALI DEMİRYOLU TÜNELİNİN ISLAH ETME ÇALIŞMALARI Divleli, Bans Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Ünal Eylül 2004, 145 sayfa Bu tezde, Malatya-Narlı hattı 7 numaralı Demiryolu Tünelinin ıslah etme çalışmaları sunulmuştur. Islah etme çalışmaları iki göçüğün temizlenmesini, tünelde oluşan deformasyonlarm durdurulmasını ve bunlara ilaveten 67 adet sondaj karotlanmn değerlendirilerek kaya kütlesinin tanımlanmasını içermektedir. Tünelde meydana gelen iki göçükden dolayı yüzeyde 15x10x20 metre ebatlarında çukur oluşmuş ve tünel ırak savaşırım başlangıcı döneminde 10 ay (Eylül, 2002-Temmuz, 2003) boyunca trafiğe kapatılmıştır. Başlangıçta, tünel 1930 yılında eski (paleo) heyelan kütlesi içerisinde açılmıştır. Tüneli çevreleyen kaya kütlesi kireçtaşları, metavolkanitler ve şistlerden oluşmaktadır. vıTüneldeki esas sorun yeraltı suyunun, zayıf kaya kütlesinin ve zamana bağlı hareketlerin tetiklediği yer değiştirmeden dolayı oluşan tünel gaberisindeki azalma olmasına rağmen, mühendislik bakış açısına göre diğer sorunlar göçükler, yüzeyde oluşmuş çukur, tünel içersinde sağlam olmayan bölgeler olarak söylenebilir. Arazi çalışmaları sırasında tünel ekseninde oluşan kaymayı saptamak amacıyla 15 adet deformasyon gözlem istasyonu oluşturulmuştur. Tünelin sağlamlığım arttırmak amacıyla Mai bulonlan belirli bir düzen içersinde tünelde uygulanmıştır. Bu konuyla ilgili detaylar bu tez çalışmasında sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REHABILITATION OF MALATYA-NARLI NO:7 RAILROAD TUNNEL Divleli, Bans M.Sc, Mining Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Erdal Ünal Semptember 2004, 145 pages In thesis thesis, studies associated with the rehabilitation of the Malatya- Narh No: 7 Railroad Tunnel are presented. The rehabilitation work includes cleaning of two collapses and stopping of deformations occurring in the tunnel as well as characterizing the rock-mass by evaluating the cores obtained from 67 drill holes. Due to two collapses ocurred in the tunnel a large sinkhole (15x10x20 meters) was developed at the surface and the tunnel closed to train traffic for 10 months (September, 2002- July, 2003) covering the initiation of Iraq War. Originally, the tunnel had been opened into the paleo-landslide material in 1930. The rock-mass surrounding the tunnel consists of limestones, metavolcanics, and schists. IVAlthough the main problem in the tunnel is the reduced tunnel span caused by displacements triggerred by underground water, poor rock mass and time dependent deformations, from engineering point of view the other problems can be sited as collapses occurred in the tunnel, sinkhole devoloped at the surface and unstable sections existing in the tunnel. During the field studies, 15 deformation monitoring stations were installed aimed at determining the deviation from tunnel alignment. In order to provide stability of the tunnel Self Drilling Anchors (Mai bolts) were installed systematically around the tunnel. The details of the rock reinforcement design was presented in this thesis.