Parallel navier stokes solutions of low aspect ratio rectangular flat wings in compressible
Kısa açıklık oranlı, düz, dikdörtgen kanatların sıkıştırılabilir akım alanlarının paralel Navier Stokes çözümleri
  1. Tez No: 153299
  2. Yazar: GÖKHAN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN EYİ, PROF.DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Navier- Stokes, Çok Bloklu Çözüm. Girdap Akımları, Akım ayrılması vıı, Computational Fluid Dynamics, Navier-Stokes, Multi- Block, Vortical Flows, Flow Separation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ KISA AÇIKLIK ORANLI, DÜZ, DİKDÖRTGEN KANATLASIN SIKIŞTIRILABİLİR AKIM ALANLARININ PARALEL NAVIER STOKES ÇÖZÜMLERİ Durmuş, Gökhan Doktora, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Sinan Eyi Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Ş. Kavsaoğlu Eylül 2004, 132 sayfa Bu tezde kısa açıklık oranlı, düz, dikdörtgen kanatların sıkıştırılabilir akımlarda üç boyutlu paralel ince-tabaka Navier Stokes çözümleri gerçekleştirildi. Keskin kenarlı açıklık oranı 1.0 olan düz levha için iki bloklu paralel Navier Stokes çözümleri, değişik Mach sayılarında ve hücum açılarında elde edildi. Reynolds sayılan 1.0E5 ila 3.0E5 mertebesindedir. Çözümü hızlandırmak için önce seyrek daha sonra da sık olmak üzere iki farklı ağ kullanılmıştır. Seyrek ağda her iki blokta toplam 92820 adet nokta kullanılmakta olup bu sayı sık ağda 700,000'e çıkarılmıştır. Akım alanında, girdap ve ayrılmış akımlar etkin bir şekilde yer almaktadır. Levha yüzeyi üzerinde Baldwin-Lomax türbülans modeli kullanılmıştır. Ancak, güçlü kanat ucu girdaplarının baskın olduğu bölgelerde, Baldwin-Lomax türbülans modelinin, merkezi girdabın en vidüşük basınç noktası olarak belirlenen bir polar koordinat sistemi kullanılarak yeniden düzenlenmiş hali kullanılmıştır. Ayrıca, kanat arkası iz bölgelerinde cebirsel iz tipi türbülans modeli kullanılmıştır. Sık ağ çözümü için gerekli olan akım verileri seyrek ağ çözümün interpolasyonu ile edilmiştir. Sonuçların, özellikle üst yüzey basınç değerlerinin ve güçlü kanat ucu girdaplarının genelde deneyle uyum içinde olduğu görülmüştür. En belirgin uyumsuzluklar üst yüzeyde hücum kenarı civarındadır. Bunun nedeni ağ kalitesi ve/veya türbülans modelinin yetersizliği olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLEL NAVIER STOKES SOLUTIONS OF LOW ASPECT RATIO RECTANGULAR FLAT WINGS IN COMPRESSIBLE FLOW Durmuş, Gökhan Ph.D., Department of Aerospace Engineering Supervisor : Assoc Prof. Dr. Sinan Eyi Co-Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Ş. Kavsaoğlu September 2004, 132 pages The objective of this thesis is to accomplish the three dimensional parallel thin-layer Navier-Stokes solutions for low aspect ratio rectangular flat wings in compressible flow. Two block parallel Navier Stokes solutions of an aspect ratio 1.0 flat plate with sharp edges are obtained at different Mach numbers and angles of attack. Reynolds numbers are of the order of 1.0E5- 3.0E5. Two different grid configurations, the coarse and the fine grids, are applied in order to speed up convergence. In coarse grid configuration, 92820 total grid points are used in two blocks, whereas it is 700,000 in fine grid. The flow field is dominated by the vortices and the separated flows. Baldwin Lomax turbulence model is used over the flat plate surface. For the regions dominated by the strong side edge vortices, turbulence model is modified using a polar coordinate system whose origin is at the minimum pressure IVpoint of the vortex. In addition, an algebraic wake-type turbulence model is used for the wake region behind the wing. The initial flow variables at the fine grid points are obtained by the interpolation based on the coarse grid results previously obtained for 40000 iterations. Iterations are continued with the fine grid about 20000-40000 more steps. Pressures of the top surface are predicted well with the exception of leading edge region, which may be due to unsuitable turbulence model and/or grid quality. The predictions of the side edge vortices and the size of the leading edge bubble are in good agreement with the experiment.