The restoration project of cin kule in payas, Antakya
Antakya Payas'daki cin kulenin restorasyon projesi
- Tez No: 153297
- Danışmanlar: DR. FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Payas, Askeri Mimari, Gözetleme Kuleleri, Restoration, Payas, Military Architecture, Watch Towers. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
ÖZ ANTAKTA PAYAS'DAKİ CİN KULENİN RESTORASYON PROJESİ Işık, Bora Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü, Restorasyon Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: öğr. Gör. Dr. Fuat Gökçe Eylül 2004, 240 sayfa Bu tezin konusu Payas'da bulunan Cin Kulenin restorasyon projesidir. Payas'da yer alan bu yapı, 16. yüzyıla tarihlenen -Klasik Osmanlı dönemi- gözetleme kuleleri arasında ender bulunan örneklerdendir. Yapı kentin kıyı tarafında yer almaktadır (Sahil Yolu). Bu çalışmanın amacı, yapının gelecek nesillere ulaşmasını sağlayacak bir restorasyon projesinin hazırlanmasıdır. Bu çalışma kapsamında yapı ve çevresinin detaylı bir tanımı yapılmakta, tarihi araştırma ve yapının özgün durumunu araştırmak için karşılaştırmalı çalışma ve restitüsyon projesi hazırlanmıştır. Son olarak, toplanan bu bilgilerin değerlendirilmesi sonucunda yapının restorasyon projesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTORATION PROJECT OF CİN KULE IN PAYAS, ANTAKYA Işık, Bora M.S. in Restoration, Department of Architecture Supervisor Inst. Dr. Fuat Gökçe September 2004, 240 pages The subject of this thesis is the restoration project of Cin Kule in Payas. The building in Payas is one of the unique examples of watch towers dating to 16th century -Classical Ottoman Period-. The building is located at the coast side of the city (Sahil Yolu). The aim of the study is to prepare a restoration project that will transfer Cin Kule to the further generations. The thesis includes a detailed description of the present state of the site and the building, historical background of Payas, comparative study and restitution scheme. Consequently, the restoration project including the interventions and a proposal for a new function are prepared according to the evaluation of the information gathered throughout the study.