Steven Holl: A translation of phenomenological philosophy into the realm of architecture
Steven Holl: Olgubilimsel falsefenin mimarlığa tercümesi
  1. Tez No: 153305
  2. Yazar: DERYA YORGANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Olgubilim, Maurice Merleau-Ponty, Fikir, Olgu, Kavram, Deneyim, Karşılıklı eşleme, Demir atma, Durum, Beden, Mekan. vıı, Architecture, Phenomenology, Maurice Merleau-Ponty, Idea, Phenomena, Concept, Intertwining, Anchoring, Situation, Body, Space
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz STEVEN HOLL: OLGUBİLİMSEL FELSEFENİN MİMARLIĞA TERCÜMESİ Yorgancıoğlu, Derya Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Cânâ Bilsel Eylül 2004, 133 sayfa Bu tez, Steven Holl'ün mimari yaklaşımını inceleyerek, onun mimarlığı düşünme ve yapma biçiminin altında yatan felsefi derinliği anlamayı amaçlamaktadır. Araştırma, Fransız felsefeci Maurice Merleau-Ponty'nin (1908-1961) ortaya koyduğu olgubilim yaklaşımının Holl'ün mimarlığında geliştirdiği felsefi bir derinlik yakalamasının temel referansı olduğu savım ortaya koymaktadır. Steven Holl'ün ortaya koyduğu bu yaklaşım tezin temel araştırma konusunu oluşturmaktadır. Tezin ikinci bölümünde, çalışma Holl'ün mimarlığının düşünsel çerçevesi üzerine yoğunlaşmaktadır. Böylece tasarım sürecinin ne şekilde geliştiği incelenerek ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Mimarın üzerinde durduğu belli başlı kavramlar felsefi referansları ışığında incelenmektedir. Bu bölümde ayrıca, mimarlık pratiğinin öznesi olarak mimar ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde Holl'ün mimarlığı yapma biçimi, tanımlanan olgubilimsel çerçevede incelenmekte, mimarın yapı, arazi ve durum {situation); beden ve mimari mekan; beden, mekan ve zaman arasında öngördüğü ilişki irdelenmektedir. Mimari mekan ve biçim yaratmada gözetilen deneyimsel duyarlılık (haptic sensibility) bu çalışma kapsamında elealınmaktadır. Tezin dördüncü bölümünde Holl'ün mimari projeleri, ortaya koyduğu olgubilimsel çerçevede incelenmektedir. Steven Holl'ün mimarlığı düşünme ve yapma biçimi temel alınarak geliştirilen bu çalışma ile, bir mimarın mimarlığa yaklaşımı ve bu yaklaşımın felsefeyle ne şekilde ilişkilendiğine dair bir tartışma alam sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STEVEN HOLL: A TRANSLATION OF PHENOMENOLOGICAL PHILOSOPHY INTO THE REALM OF ARCHITECTURE Yorgancıoğlu, Derya M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cânâ Bilsel September 2004, 133 pages In this thesis it is aimed to develop a particular reading of Steven Holl's approach to architecture. It is claimed that in Holl's architecture there is a philosophical depth that embraces both his thinking on and making of architecture. This thesis suggests that, the phenomenology of Maurice Merleau-Ponty, the French philosopher (1908-1961) is Steven Holl's main reference in achieving a philosophical depth in architecture. The thesis research focuses on understanding Holl's approach to architecture and its relation to Merleau-Ponty' s phenomenological philosophy. In the second part of the thesis, in aiming to unfold how the design process develops the study focused on the intellectual framework in Holl's architecture. Specific concepts that Holl dwells upon are examined in relation to their philosophical references. This section also comprises a focus on the architect as the subject of architectural practice. In the third part, the phenomenological framework in the way Holl makes architecture is studied by examining how he relates building with site and situation; body to IVarchitectural space; body and architecture to time. This examination concludes with an inquiry in the haptic sensibility of the architect into articulating spaces and forms. Lastly, the forth part involves a study on Holl's particular projects, through which it is aimed to examine the architectural embodiment of his phenomenological approach. The thesis research in Steven Holl's architectural approach, which is held through his thinking on and making of architecture, opens up a field of study about the practice of an architect and the philosophical engagement of architecture.