Theoretical investigation of altini ternary clusters: Density functional theory calculations and molecular dynamics simulations
Altini üçlü toprakların kuramsal olarak incelenmesi: Yoğunluk fonksiyoneli kuramı hesapları ve moleküler dinamik simülasyonları
  1. Tez No: 153304
  2. Yazar: HÜSEYİN OYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş elementleri topakları, alüminyum, nikel, titan, ampirik potansiyel enerji fonksiyonları, yoğunluk fonksiyoneli kuramı, moleküler dinamik simülasyonları. vn, Transition metal clusters, aluminum, nickel, titanium, empirical po tential energy functions, density functional theory, molecular dynamics simula tions
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Öz AİTİNİ UÇLU TOPAKLARIN KURAMSAL OLARAK İNCELENMESİ: YOĞUNLUK FONKSİYONELİ KURAMI HESAPLARI VE MOLEKÜLER DİNAMİK SİMÜLASYONLARI OYMAK, HÜSEYİN Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Erkoç. Haziran 2004, 156 sayfa. Bu doktora çalışması üç kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, Al;.Ti/Nim (k + l + m = 2.3) yapısındaki mikrotopakların yapısal ve elektronik özellikleri incelenmiştir. Çalışmalar yoğunluk fonksiyoneli kuramı (YFK) hesapları yapılarak [etkili çekirdek potansiyeli (EÇP) düzeyinde ve B3LYP değiş-tokuş ve kaçınım katkısı dahil edilerek] gerçekleştirilmiştir. Alüminyum, nikel ve titan elementlerinin homonükleer ikili ve üçlü ve heteronükleer ikili ve üçlü bileşikleri temel seviyelerinde incelenmiştir. Çalışılan mikrotopakların minimum enerji geometrileri, mümkün ayrışma kanalları, ayrışma enerjileri, titreşim frekansları ve bazı elektronik yapı özellikleri hesaplanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında, AlTiNi üçlü sistemi için bir ampirik potansiyel enerji fonksiyonu (PEF) parametrize edildikten sonra. Al/,.Ti/Ni“, (k + l + 7iı = 4) yapısındaki mikrotopakların minimum enerji yapıları moleküler dinamik (MD) simülasyonu ile belirlenmiştir. 1 K ve 300 K sıcaklıklarında elde edilen mikrotopakların genel enerji özellikleri tartışılmıştır. Mikrotopakların mümkün ayrışma kanalları, ayrışma enerjileri vıve bazı elektronik özellileri YFK hesaplan (yine EÇP düzeyinde ve B3LYP katkısıyla) ile elde edilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise, ikinci kısımda AlTiNi üçlü sistemi için parametrize edilen ampirik PEF kullanılarak, AlnNinTi”(n = 1 - 16) yapısındaki nano-parçacıkların minimum enerji yapıları MD simülasyonu ile belirlenmiştir. Elde edilen nano- parçacıkların genel yapısal özellikleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAL INVESTIGATION OF AlTiNi TERNARY CLUSTERS: DENSITY FUNCTIONAL THEORY CALCULATIONS AND MOLECULAR DYNAMICS SIMULATIONS OYMAK, HÜSEYİN Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Şakir Erkoç June 2004, 156 pages. This doctoral study consists of three parts. In the first part, structural and electronic properties of Al/,.Ti/Nim (k + l + m = 2, 3) microclusters have been investigated by per forming density functional theory (DFT) calculations within the B3LYP [which com prises the Becke-88 exchange functional and the correlation functional of Lee. Yang, and Parr] and the effective core potential (ECP) level. Dimers and trimers of the el ements aluminum, titanium, and nickel, and their binary and ternary combinations have been studied in their ground states. The optimum geometries, possible dissoci ation channels, vibrational properties, and electronic structure of the clusters under study have been obtained. In the second part, after an empirical potential energy function (PEF) has been parametrized for the AlTiNi ternary system, stable (minimum -energy) structures of Al/,.Ti/Ni“, (k + 1 + m = 4) microclusters have been determined by molecular dynamics (MD) simulations. The energetics of the microclusters in 1 K and 300 K have been IVdiscussed. By performing, again. DFT calculations (within the B3LYP and ECP level). the possible dissociation channels and electronic properties of the obtained clusters have been calculated. In the last part, using the empirical PEF parametrized previously for the AlTiNi ternary system, minimum-energy structures of Al”Ti“Ni”(n = 1-16) ternary alloy nanoparticles have been determined by performing MD simulations. The structural and energetic features of the obtained nanoparticles have been investigated.