Tasarım optimizasyonu ve uygulamaları
Design optimization and application
- Tez No: 101484
- Danışmanlar: PROF.DR. TEOMAN KURTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Optimizasyon, Tasarım Değişkenleri, Durum Değişkenleri (Tasarım Sınırlamaları), Hedef Fonksiyonu XVI, Design, Optimization, Design Variables, State Variables, Objective Function. XVll
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET TASARIM OPTİMİZASYONU VE UYGULAMALARI Mühendislik bilimi, analiz, tasarım, fabrikasyon, satış, araştırma ve geliştirme gibi birçok faaliyet alanım kapsamaktadır. Bunlardan biri olan“sistem tasarımı”, mühendislikte önemli bir yer tutmaktadır. Hızlı gelişmekte olan dünyada, sadece çalışan bir sistem geliştirmek artık tatmin edici olmaktan çıkmaktadır. Önemli olan“en iyi”sistemi geliştirmektir.“En iyi”kavramına, gördüğü işlevlere göre en hafif, en az yer kaplayan, en ucuza mal olmuş, en kaliteli, en verimli, en dayanıldı v.b. manalar yüklenebilir. Böyle bir sistem tasarımı,“optimizasyon problemi”olarak formüle edilip çözülebilir. En basit tanımı ile bir optimizasyon problemi,“en iyi”den kastedilen manaları hedef olarak alıp, matematiksel fonksiyon olarak ifade edip, yani matematik modelinin oluşturulup, belirtilen sınırlar dahilinde bu fonksiyonun minimum (bazen maksimum) değerlerinin bulunmasıdır. Böyle bir problemin üç önemli bileşeni vardır. Tasarım değişkenleri: Genellikle uzunluk, kalınlık, çap v.b. gibi modeli tanımlayan geometrik büyüklüklerdir. Dikkat edilmesi gereken nokta, bunlar bağımsız değişkenlerdir. Tasarım sınırlamaları: Tasarım değişkenlerine bağlı olarak tanımlanan ve sisteme ait gerilme, frekans, boyut, deformasyon, sıcaklık v.b. büyüklük sınırlarını belirten ifadelerdir. Hedef fonksiyonu (Amaç Fonksiyonu veya Sistemin Fonksiyonu): Tasarım değişkenlerine bağlı olarak tanımlanan ve tasarım sınırlamaları dahilinde minimum veya maksimum yapılmaya çalışılan fonksiyondur. Günümüzde optimizasyon problemlerinin çözümünde, analitik ve sayısal yöntemler kullanılmaktadır. Analitik yöntemlerin çözüm yolunda, belirli bir aşamadan daha ileriye gidilememesi, birçok sayısal yöntemin geliştirilmesine zemin hazırlamıştır. Sayısal yöntemlerde ise tekrarlı (iteratif) işlemlerin sıkça yapılması, çağımızın en önde gelen vazgeçilmezlerinden olan bilgisayarları devreye sokmuştur. CAD, CAM, CAE programlan üreten bazı büyük yazılım şirketleri, geliştirdikleri bu programlara tasarım optimizasyonu yapan modüllerde eklemişlerdir. Örneğin ANSYS, I-DEAS paket programlarında olduğu gibi. Sonuç olarak bu tezde, tasarım optimizasyonunun teorisi incelenerek, optimizasyon problemlerinin elde ve bir bilgisayar paket programında nasıl çözüleceği ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DESIGN OPTIMIZATION AND APPLICATION Engineering science covers many areas of activity such as analysis, design, manufacturing, sale, research and development. In the world developing fast, it is not satisfactory any more to develop a system that only works. The important one is to develop the“optimum”system. We can give several meanings to the concept“optimum”such as the ligthest, covering the least space, costs the minimum, of the highest quality, the most productive, the most stable. Such a system design can be formulated as an“optimization problem”and then it can be solved. With its simplest definition, an optimization problem is taking one of the meanings mentioned above as the objective, expressing it as a mathematical function-namely constructing a mathematical model, and finding the minimum (sometimes the maximum) values of the function within the constraints of the problem. Such a problem has three components: Design variables fDVsl: Design variables are geometrical quantities which are usually length, thickness, diameter, etc. It' s important to point out that these are independent variables. State variables (SVs): State variables are design constraints which are defined in terms of design variables and they give the boundary values of the system's functions such as stress, frequency, dimension, deformation, temperature, etc. Objective function (Target Function or Function of the System): Objective function is the function which is defined dependent to the design variables and which is to be made maximum or minimum. Today the solution of optimization problems can be made via analytical and numerical methods. Because it is not possible to proceed beyond some level using analytical methods, many numerical methods have been developed. In numerical methods, iterative calculations are made very often; there fore, it has been compulsory to use computers, the new age's major tools. Some leading software companies that produce CAD, CAM, CAE programs have added modules to these programs they developed for design optimization; such as ANSYS, I-DEAS. Consequently, in this thesis, the theory of design optimization will be analysed and the solution of optimization problems will be held both manually and using the computer package program.