The effects of interdisciplinary relations on architecture: A case study frank gehry
Disiplinlerarası ilişkilerin mimarlık üzerindeki etkileri: Frank gehry örneği üzerinden bir çalışma
  1. Tez No: 153309
  2. Yazar: DİLEK YÜCESAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Resim, Heykel, Minimal Sanat, Frank Gehry'nin Mimarlığı, Etkileşim, İşbirliği. vı, Architecture, Painting, Sculpture, Minimalist Art, Architecture of Frank Gehry, Interaction, Collaboration. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
öz DİSİPLİNLERARASI İLİŞKİLERİN MİMARLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: FRANK GEHRY ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR ÇALIŞMA Yücesan, Dilek Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale N. Erzerı Ocak 2004, 151 sayfa Bu tez, mimarlık, resim, ve heykel sanatları arasındaki ilişkiyi, birbirleri ile bağlantıları doğrultusunda ele alan görüşler üzerine bir çalışmadır. Araştırma, konunun tarihi bağlamı da göz önünde bulundurularak, yirminci yüzyılda yeniden birbirleri ile yakın bir ilişki kuran, sanat ve mimarlık disiplinleri konusundaki tartışmalar üzerinde yoğunlaşmıştır. 1900lere kadar Beaux-Arts Okulları, Arts and Crafts, ArtNouveau gibi hareketlerle ortaya çıkan etkileşim, yirminci yüzyılın başında Deutscher Werkbund, Bauhaus ve De Stijl grupları ile devam etmiş ve bu konu üzerine temel tartışmalar, 1960'larda Amerika'da doğmuş olanve“mimari heykel”kavramım ortaya çıkartan Minimal Sanat akımı üzerine yoğunlaşmıştır. Bahsedilen sanat eserlerinden etkilenen mimarlar arasında Frank Gehry de yer almaktadır. Frank Gehry'nin çahşmalannın, bu tezin üzerinde çalıştığı örnekler olması, mimarın, sanatı ve mimarlığı bütünleştiren bir yaratma metodunu keşfetmiş ve uyguluyor olmasından kaynaklanmaktadır. Gehry'nin etkileyici formları, ürünlerinin, büyük ölçekli birer kentsel heykele dönüşmelerinde katkıda bulunmakta ve mimarın stili,“heykelsi mimarlık”olarak nitelendirilmektedir. Frank Gehry'nin nrimarlığı, sanat eseri olma durumuna nasıl yaklaşmaktadır? Bu soruya, sanat ve mimarlık arasındaki diyaloga ışık tutulması ve bu iki dalın yaratıcıları arasındaki profesyonel ilişkinin açığa çıkartılması ile cevap verilmek hedeflenmektedir. Bu aşamada konu, sanatçıların ve mimarların birlikte tasarım yapma imkanı bulabildikleri işbirliklerine gelmektedir. Frank Gehry'nin sanatçılardan etkilenmesinin incelenmesinden sonra görülmüştür ki, karakteristik mimarisinin oluşumunda, mimarinin sanatla olan etkileşiminin payı büyüktür ve takım çalışmaları, ortaya çıkan ürünü zenginleştirmekte ve disiplinlerin ayrı ayrı sahip oldukları potansiyelleri yükseltmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INTERDISCIPLINARY RELATIONS ON ARCHITECTURE: A CASE STUDY FRANK GEHRY Yücesan, Dilek M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Jale N. Erzen January 2004, 151 pages This thesis is an inquiry into the debates about the relationships between architecture, painting, and sculpture. The survey focused on the twentieth century, during which the disciplines of art and architecture resumed a close relationship, taking into consideration the historical context. The interaction emerged with Beaux-Arts Schools, Arts and Crafts, Art Nouveau movements until 1900s, and continued with Deutscher Werkbund, Bauhaus and De Stijl during the early twentieth century; and, focused on Minimalist Art, which emerged in the 1960s in America with the concept of“architectural sculpture”. IllOne of the architects who was influenced by the Minimalist artworks was Frank Gehry. His method of combining art with architecture was taken as the motive to choose Gehry's work as the case study. His striking forms contribute to the development of a final product as a large-scale urban sculpture and a style that is collectively referred to as“sculptural architecture”. How does Frank Gehry's architecture approach to the condition of art? This question underwent examination in order to shed light on the dialogue between art and architecture, as well as the professional relationships between creators in these fields. At this point, the discussion turned to the issue of collaboration through which artists and architects find the opportunity to design together. Examining the influence of artists on Frank Gehry, it is observed that, interactions with art affected him when he was developing his characteristic style and such collaboration enriched the final product and increased the potentials of independent disciplines.