Synthesis and characterization of monoacetylferrocene added sülfonated polystyrene ionomers
Monoasetilferrosen eklenmiş sulfonlanmış polistiren iyonomerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 153310
  2. Yazar: ARZU BÜYÜKYAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İyonomer, Sülfonlanmış Polistiren, Monoasetilferrosen, Adyabatik Bomba Kalorimetresi, Elastik modül, DSC, SEM.VI, Ionomer, Sulfonated Polystyrene, Monoacetylferrocene, Adiabatic Bomb Calorimeter, Elastic Modulus, Differential Scanning Calorimetry (DSC), Scanning Electron Microscopy (SEM). iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz MONOASETİLFERROSEN EKLENMİŞ SULFONLANMIŞ POLİSTİREN İYONOMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Büyükyağcı, Arzu Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Leyla Araş Ocak 2004, 59 sayfa Sülfonlanmış polistiren iyonomerlerine monoasetilferrosen katılması bu malzemelerin özelliklerinde büyük değişikliklere neden olabilmektedir. Polistirenin sülfonlanması asetik anhidrid ve konsantre sülfürik asit kullanılarak gerçekleştirilmiştir ve sülfonlanma derecesi analitik titrasyon ve adyabatik bomba kalorimetresi ile tayin edilmiştir. Bu amaç için, sülfonlanma dereceleri %0.85 ile %6.51 arasında değişen sülfonlanmış polistiren örnekleri hazırlanmış ve sülfonlanma miktarına eşdeğer oranda monoasetilferrosen ilave edilmiştir. FTIR Spektrofotometresi, monoasetilferrosenin başarılı bir şekilde sülfonlanmış polistiren örneklerine katılmasını destekleyen en önemli tekniklerden biridir. Sülfonlanma derecelerini değiştirmek karakteristik bant pozisyonlarım değiştirmemiş ancak bant şiddetlerini arttırmıştır.Elde edilen polimerlerin mekanik özellikleri ölçülmüş ve elastik modül değerlerinin monoasetilferrosen miktan ile ters orantılı olduğu saptanmıştır. Isıl özellikleri DSC ile tayin edilmiş ve monoasetilferrosen katılmış sülfonlanmış polistiren örneklerinin Tg değerlerinin sülfonlanmış polistiren örneklerinin Tg değerlerinden düşük olduğu gözlenmiştir. SEM analizi sonuçlarında, örneklerin homojen bir karışım olduğu saptanmış ve enerji dağılımlı mikro analiz sonuçlarından monoasetilferrosen miktarı arttıkça demir(II) sinyal şiddetinin arttığı görülmüştür. Örneklerin yanmazlık özellikleri LOI tayini ile incelenmiş ve polistirenden (LOI 18) pek farklı olmadıkları görülmüştür (LOI 17).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF MONOACETYLFERROCENE ADDED SULFONATED POLYSTYRENE IONOMERS Büyükyağcı, Arzu M.Sc., Department of Chemistry Supervisor: Leyla Aras, Prof. Dr. January 2004, 59 pages Incorporation of monoacetylferrocene to the sulfonated polystyrene ionomers imparted some changes in the properties of sulfonated polystyrene. Sulfonation was carried out by acetic anhydride and concentrated sulphuric acid. The sulfonation reaction and the degree of sulfonation were determined by analytical titration and adiabatic bomb calorimeter. For this purpose, sulfonated polystyrene (SPS) samples with varying percentages of sulfonation were prepared between 0.85% and 6.51%. Monoacetyl ferrocene was used in equivalent amount of sulfonation through addition procedure. mdid not change the characteristic peak positions, but increased the peak intensities with increasing the degrees of sulfonation. Mechanical properties of resultant polymers were investigated. As a result, elastic modulus of polymers decreased by the amount of monoacetylferrocene. Thermal characteristic were found by Differential Scanning Calorimeter (DSC). Thermal analysis revealed that sulfonated polystyrene samples after addition of monoacetylferrocene displayed lower values of Tg. Microscopic analysis were made by Scanning Election Microscopy (SEM) and single phase for each sample was observed. Besides, energy dispersed micro analysis showed an increase in the intensity of the iron (D) peaks that is related to the amount of monoacetylferrocene added to the SPS samples. Flame retardancy for each polymer was also examined and found that addition of monoacetylferrocene to sulfonated polystyrene does not change the Limiting Oxygen Index value (LOI)(17). However, LOI value for polystyrene is 18.