Mechanical and thermal properties of thermotropic liquid crystalline copolyester (TLCP) and its mixtures with poly (ethyleneterephthalate) and denture base poly (methyl methacrylate)
Termotropik sıvı kristal kopoliesterler (TLCP) ve, TLCP ile poli (etilenterefitalat) (PET) ve protez kaide materyali poli (metil metakrilat) (PMMA) karışımlarının mekanik ve ısısal özellikleri
  1. Tez No: 153311
  2. Yazar: HALE BAHAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. BEDİİ ERDEMİR, PROF.DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerler, protez kaide malzemeleri, sıvı kristal polimerler, PET, mekanik ve ısısal özellikler vıı, Polymers, denture base materials, liquid crystalline polymers, PET, mechanical and thermal properties
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz TERMOTROPİK SIVI KRİSTAL KOPOLİESTERLER (TLCP) VE, TLCP İLE POLİ(ETİLENTEREFİTALAT) (PET) VE PROTEZ KAİDE MATERYALİ POLİ(METİL METAKRİLAT) (PMMA) KARIŞIMLARININ MEKANİK VE ISISAL ÖZELLİKLERİ ÖZTÜRK, Hale Bahar YL., Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Danışman: Prof. Dr.Ali USANMAZ Yardımcı Danışman: Dr.A.Bedii ERDEMİR Ağustos 2004, 90 sayfa Bu çalışmada, PET-TLCP karışımlarının ve ısı, gama ve mikrodalga yöntemleri kullanılarak kürlendirilmiş protez kaide materyali PMMA'nm TLCP ile karışımlarının bazı özellikleri saptanmıştır. TLCP, PET ve PMMA örneklerine ağırlıkça % 0.5, 2 ve 5 oranlarında eklenmiştir. Bu amaçla, TLCP eriyik halde asitli ortamda sentezlenmiş, PET-TLCP karışımları batch mikserde, test numuneleri de karışım elde edildikten sonra kompres baskı makinesinde hazırlanmıştır. Üç farklı kürleşme metodu kullanılarak PMMA- TLCP karışımları elde edilmiştir. Protez kaide materyali PMMA örnekleri üretici talimatına göre hazırlanmıştır. Polimer örnekleri ile karışımlarının karakterizasyonu FT-IR, NMR, DSC, DMA, çekme testi, vurma testi, üç nokta eğme testi ve optik mikroskop ile yapılmıştır. vıOptik mikroskop sonuçlarına göre, TLCP'nin PET ve PMMA ile karışımları heterojendir. Polimerlerin mekanik. ve reolojik özelliklerinde TLCP takviyesi ile iyileştirme görülmemiştir. PET-TLCP karışımlarının mekanik özelliklerindeki zayıflama ısısal degredasyon yüzündendir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL AND THERMAL PROPERTIES OF THERMOTROPIC LIQUID CRYSTALLINE COPOLYESTER (TLCP) AND ITS MIXTURES WITH POLY(ETHYLENETEREPHTHALATE) AND DENTURE BASE POLY(METHYL METHACRYLATE) ÖZTURK, Hale Bahar M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ali USANMAZ Coadviser: Dr.A.Bedii ERDEMİR August 2004, 90 pages In this study, the thermal and mechanical properties of poly(ethylenetheraphthalate) (PET)-thermotropic liquid crystal polyester (TLCP), mixtures and poly(methyl methacrylate) (PMMA)-TLCP mixtures were studied. The curing of PMMA-TLCP mixtures was done by heat, gamma radiation and microwave. The amount of TLCP in mixtures was % 0.5, 2 and 5 TLCP by weight. TLCP was synthesized by melt-acidolysis system, and PET-TLCP mixtures were prepared by using lab scale batch mixer. PMMA samples were prepared according to denture manufacturer's procedure. The characterization of polymer samples and mixtures were carried by FT-IR, NMR, DSC, DMA, tensile, impact, three point bending tests and light microscopy. IVThe mixing of TLCP with PMMA yielded heterogeneous dispersions. This was observed from light micrographs. The mechanical and rheological properties of all polymers were not positively affected by inclusion of TLCP. It is also worthwhile to note that weakening of PET-TLCP mixtures were due to the thermal degradation as the thermal age of the mixtures is much higher.