Synthesis and characterization of aluminoborophosphate compounds by hydrothermal and solid-state methods
Aluminyum borofosfat bileşiklerinin hidrotermal ve katı hal yöntemleriyle sentezlenmesi ve karakterizasyonu
- Tez No: 153312
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILYALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfat bileşikleri, alüminyum borofosfat bileşikleri, anortit yapısı, İR ve X-ışınlan toz difraksiyonu, hidrotermal ve katı hal metodlan. vı, Phosphate compounds, aluminum borophosphate compounds, anorthite structure, IR and X- ray powder diffraction, hydrothermal and solid-state methods. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz alüminyum borofosfat bileşiklerinin hidrotermal ve kati hal yöntemleriyle sentezlenmesi ve karakterizasyonu Karabıçak, Seher Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Meral KIZILYALLI Ocak 2004, 75 sayfa Bu çalışmada alüminyum borofosfat bileşiklerinin sentezi için hidrotermal ve katı hal yöntemleri kullanıldı. Elde edilen ürünler XRD, İR, DTA, DSC, ICP and SEM metodlan ile incelendi. Katı hal reaksiyonları 700 - 1200 C sıcaklık aralığında çalışıldı. Çeşitli hidrotermal yöntemleri kullanılarak Aİ3.xBxP30i2 formülünde yeni bir alüminyum fosfat bileşiği sentezlendi ve kristal yapısı tetragonal olarak bulundu. Bu bileşiğin X-ışınlan deseni a = 17.1629 Â and c = 12.6084 Â birim hücre boyutlarıyla indekslendi. Uzay grubunun P42ı2 (No: 90) olduğu görüldü. CaAİ2Sİ20g formülü ile gösterilen anortit mineralinde iki silisyumun bor ve fosfor ile yer değiştirmesinden yola çıkılarak CaAlBPOg yapısında bor içeren yeni bir bileşik sentezlendi. Kristal yapısı monoklinik olarak bulundu ve a = 10.0440 Â, b=12.6587 Â, c = 14.4332 Â and p = 91.55° birim hücre boyutlarıyla indekslendi.Ayrıca bu çalışmada hidrotermal yöntemle AIBP4O13 bileşiği elde edilmek istenirken AIPO4.XH2O bileşiği sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin hepsi İR spektroskopisi ile incelendi ve B-O ve P-O fonksiyonel gruplarının tespiti yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF ALUMINOBOROPHOSPHATE COMPOUNDS BY HYDROTHERMAL AND SOLID - STATE METHODS Karabıçak, Seher Ms., Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Meral KIZILYALLI January 2004, 75 pages The hydrothermal and solid state methods were used in the synthesis of some aluminoborophosphate compounds. The products were investigated by using XRD, IR, DTA, DSC, ICP and SEM methods. The solid state reactions have been studied in the range 700 - 1200C. Using several hydrothermal methods a novel aluminum phosphate compound Aİ3.xBxP3Oi2 was synthesized. The crystal system was found to be tetragonal with a=17.1629 and c = 12.6084A° unit cell parameters and space group is P42i2 (No:90). In anorthite mineral (CaAİ2Sİ208) by replacing two silicon with boron and phosphorus, a boron containing anorthite with the formula of CaAl2BPOg was prepared. The indexed data was reported for the first time in this thesis. Its crystal system was found to be monoclinic with the following unit cell parameters and p angle; a=10!0440Â, b = 12.6587 Â, c = 14.4332 Â and p = 91.55°. IllIn this study, AIPO4.XH2O was also obtained by a hydrothermal method while trying to synthesize AIBP4O13. All the prepared compounds have been investigated by ER spectroscopy and the assignment of the functional B-O and P-O groups were done.