Pyrolysis mass spectrometric analysis of copolymer of polyacrylonitrile and polythiophene
Poliakrilonitril ve politiyofen kopolimerinin piroliz kütle spektrometresi ile analizi
- Tez No: 153328
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖNAL, PROF.DR. JALE HACALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: iletken kopolimer, poliakrilonitril, politiyofen, polibutadien, direkt piroliz kütle spektrometresi vıı, conducting copolymer, polyacrylonitrile, polythiophene, polybutadiene, direct pyrolysis mass spectrometry
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZ POLİAKRİLONİTRİL VE POLÎTİYOFEN KOPOLİMERİNİN PİROLİZ KÜTLE SPEKTROMETRESİ İLE ANALİZİ Oğuz, Gülcan Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Jale Hacaloğîu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr.Ahmet M.Önal Haziran 2004, 70 sayfa Çalışmanın ilk aşamasında, poiiakrilonitriî, poîiakriİonitril film örnekleri, politiyofen ve poliakrilonitril/politiyofen iletken kopolimeri ve mekanik karışımının ısıl davranımı, ısıl bozunum ürünleri ve ısıl bozunum mekanizması direkt piroliz kütle spektrometre tekniği kullanılarak incelendi. Piroliz analiz sonuçlan, poliakriîonitriîin ısıl bozunumunun üç aşamada gerçekleştiğini göstermiştir. İlk aşamada, polimer zincirinde rastgeîe kopmaların meydana geldiği ve HCN, monomer ve düşük molekül ağırlıklı oîigomerlerin oluştuğu gözlenmiştir. İkinci aşamada polimer zincirinde doymamış ve çapraz bağlar oluşmaktadır. Sıcaklığın artması durumunda ise doymamış bağların arttığı ve tüm polimer zincirinde yaygınlaştığı görülmüştür. Poiiakrilonitriî film örneklerinin piroliz analiz sonuçlarına göre, monomer ve oligomer verimlerinde azalma görülmekte ve polimer zincirinde çapraz bağlarda bir artıştan dolayı daha kararlı bir yapı meydana geldiği görülmektedir. Poiitiyofenin bozunması iki aşamada olmaktadır. İlk aşamada katkı bozunumu ikinci aşamada ise polimer bozunumu gerçekleşmektedir. viPoliakriîonitril/politiyofen kopolimerinin detaylı analiz sonucu, kopolimerden kaynaklanan poîitiyofenin saf politiyofen ile benzer davranışı gösterdiği anlaşılmıştır. Fakat, poliakrilonitriîden kaynaklanan HCN'ın iyon veriminde bir artış gözlenmektedir. Ayrıca, doymamış halkalı yapıdaki imin segmentlerrain bozunmasından dolayı oluşan ısıl bozunum ürünlerinin iyon verimlerinde azalma olmaktadır. Detaylı piroliz analiz sonuçlan, mix-dimerlerin varlığından dolayı kopolimerleşmenin gerçekleştiği şeklinde yorumlanmaktadır. Çalışmanın ikinci aşamasında, monomer birimleri yaklaşık aynı molekül ağırlığına sahip olan poliakrilonitril/polibutadien kopolimeri, direkt piroliz kütle spektrometre tekniği kullanılarak incelendi. Oksijene maruz kalan poliakrilonitril/polibutadien kopolimerinin piroliz analizi sonucu, maddenin oksitlenmeyle bozunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PYROLYSIS MASS SPECTROMETRIC ANAYSIS OF COPOLYMER OF POLYACRYLONITRILE AND POLYTfflOPHENE Oğuz, Gülcan M.Sc, Polymer Science and Technology Supervisor : Prof.Dr.Jale Hacaloğlu Co-Supervisor: Prof.Dr. Ahmet M.Önal June 2004, 70 pages In the first part of this work, the structural and thermal characteristics of polyacryionitrile, polyacrylonitrile films treated under the electrolysis conditions in the absence of thiophene, polythiophene and the mechanical mixture and a conducting copolymer of polyacrylonitrile/polythiophene have been studied by pyrolysis mass spectrometry technique. The thermal degradation of polyacrylonitrile occurs in three steps; evolution of HCN, monomer, low molecular weight oligomers due to random chain cleavages are followed by cyclization and dehydrogenation reactions yielding crosslinked and unsaturated segments. Pyrolysis of the treated polyacrylonitrile films indicated decrease in the yields of monomer and oligomers, and increase in the amount of products stabilized by cyclization reactions were detected. Polythiophene degrades in two steps; the loss of the dopant and degradation of polymer backbone. The evolution profiles of polythiophene based products from polythiophene/polyacrylonitrile showed nearly identical trends with those recorded ivduring the pyrolysis of pure polythiophene. However, evoiution of HCN and the degradation products due to the homolytic cleavages of the polymer backbone continued through out the pyrolysis indicating a significant increase in their production. Furthermore, the yield of thermal degradation products associated with decomposition of the unsaturated cyclic imine segments decreased. A careful analysis of the data pointed out presence of mixed dimers confirming copolymer formation. In the second part of this work, a poly(acrylonitriie-co-butadiene) sample involving monomer units having quite similar molecular weights have been analyzed to investigate the limits of the pyrolysis mass spectrometry technique. Pyrolysis of aged poly(acrylonitrile-co-butadiene) indicated oxidative degradation of the sample.