Analysis pattern of Şanlıurfa Harran plain in UML and its implementation in geodatabase
- Tez No: 153329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL, DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: CBS, Nesneye Yönelik CBS, Arclnfo UML Model, Geodatabase, ArcSDE vıı, GIS, Object Oriented GIS, Arclnfo UML Model, Geodatabase, ArcSDE
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZ ŞANLIURFA HARRAN OVASI'NIN UML'DE ANALİZ ŞABLONU VE GEODATABASE'DE UYGULAMASI Çubuk, Ulaş Yüksek Lisans, Jeodezi, Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa Usul Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Zuhal Akyürek Nisan 2004, 121 sayfa Mantıksal ve fiziksel tasarım evrelerinde nesneye yönelik kavramların benimsenmesi Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS) yükselen bir eğilimdir. CBS'in mantıksal tasarımı üzerine kapsamlı bir araştırma yürütülmüş ve pekçok kavramsal model önerilmiştir. İlişkisel veri modeli gibi klasik veri modelleri, mekansal verinin kavramsal modellemesinde yetersizliğini kanıtlamıştır. Bu nedenle yani bir modelleme aracı olan Bütünleşik Modelleme Dili (UML) endüstrideki geniş kabulünden dolayı. CBS alanında da popüler bir modelleme aracı haline gelmiştir. Bu tezde GAP kapsamındaki Şanlıurfa Harran Ovası'nın analiz şablonunu oluşturmak için ESRİ tarafından önerilen ve UML 'in bir uzantısı olan“Arclnfo UML Model”kullanılmıştır. Önerilen analiz şablonu temel olarak Şanlıurfa Harran Ovası'nın sulama drenaj sistemi, sosyal çevresini, ve sulama yönetimi faaliyetlerini karakterize vıeder ve sistemin objeleri arasındaki etkileşimleri içerir. Uygulama evresinde ESRI'nin“geodatabase”modeli kullanıldı. Bu tabanındaki ilişkisel veri tabanı yönetim sisteminin (VTYS) işlevselliğini kullanan bir nesne ilişkisel mekansal veritabanıdır. Bu hibrit yaklaşım, CBS uygulamalarında bulunan kompleks veri türlerinin üstesinden gelmede en umut verici yaklaşım olduğu iddasıyla ortaya çıkar ve mekansal ve mekansal olmayan verinin bir arada tutulmasına izin verir.“Geodatabase”modelini çok kullanıcılı bir ortamda uygulayabilme özelliği, onun pekçok avantajı yanında en çarpıcısıdır. Bu tezde tabanındaki VTYS sırasıyla MS Access ve Oracle olan hem tek kullanıcılı hem de çok kullanıcılı yaklaşımlar test edilmiştir. Çok kullanıcılı“geodatabase”üç katmanlı mimaride ESRI'nin ArcSDE ürünü“middleware”olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS PATTERN OF ŞANLIURFA HARRAN PLAIN IN UML AND ITS IMPLEMENTATION IN GEOD AT ABASE Çubuk, Ulaş MS, Department of Geodetic, Geographical Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuriinnisa Usui Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek April 2004, 121 pages An emerging trend in GIS is the adoption of object oriented concepts for both logical and physical design phases. Extensive research has been conducted on logical design of GIS and several conceptual models have been proposed. Classical data models like the relational data model have proven to be insufficient for the conceptual modeling of spatial data. Therefore among other object oriented modeling tools, a new modeling language, Unified Modeling Language (UML) has also become a popular modeling tool in the GIS domain due to its wide acceptance in industry. In this thesis Arclnfo UML Model, which is an extension of UML and proposed by ESRI is utilized to create analysis pattern of Şanlıurfa Harran Plain within the scope of GAP (In Turkish, Güneydoğu Anadolu Projesi). The proposed analysis pattern IVmainly characterize the irrigation drainage system, social environment and irrigation management activities of the Şanlıurfa Harran Plain and incorporate the interactions between, and among, features of the system. At the implementation phase ESRI's geodatabase model is used. This is an object relational spatial database utilizing the full functionalities of the underlying relational DBMS. This hybrid approach claims to be the most promising approach to deal with the complex data types found in GIS applications and allows the storage of spatial and non-spatial data together. Besides many advantages of geodatabase, ability to implement it in a multi-user environment is the most remarkable one. In this thesis both the personal and multi-user approaches, in which the underlying DBMSs are MS access and Oracle, are tested. The multi-user geodatabase is built in three-tier architecture with ESRI's ArcSDE (Spatial Database Engine) as the middleware.