System parameter adaptation based on image metrics for automatic target detection
Görüntü ölçütleri kullanımı ile otomatik hedef tesbit sistemleri için parametre adaptasyonu
- Tez No: 153333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Automatic Target Detection, Image Metrics, Performance Models, Experimental Design IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ GÖRÜNTÜ ÖLÇÜTLERİ KULLANIMI İLE OTOMATİK HEDEF TESPİT SİSTEMLERİ İÇİN PARAMETRE ADAPTASYONU KUREKLİ, Kenan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Gözde Bozdağı AKAR Nisan 2004, 88 sayfa Otomatik nesne tespiti son yıllarda üzerinde çalışmaların yoğunlaştığı önemli bir araştırma alanıdır. Uygulamaları kapsamında tıbbi görüntüleme, robot görüşü, keşif ve askeri hedef tespiti bulunan otomatik nesne tespit çalışmalarında askeri alana yoğun önem verilmiştir. Bu alanda, çeşitli algılayıcılardan gelen işaretler üzerinden otomatik hedef tespiti ve sahne analizi yapılmaya çalışılmıştır. Otomatik hedef tespit çalışmalarında önemli problemlerden biri her senaryoda çalışabilecek sistemler geliştirmek olmuştur. Bugüne kadar geliştirilen sistemlerin vbüyük kısmı bu konuda yetersiz kalmaktadır ve bu konu çözülene kadar otomatik hedef tespit sistemlerinin savaş alanında kullanımı soru işareti olarak kalacaktır. Bu tez çalışmasında parametreli otomatik hedef tespit sistemlerini, değişen çalışma senaryolarında, görüntü ölçütlerine göre performansı arttıracak şekilde uyumlayan bir metodoloji anlatılmaktadır. Metodoloji, deneysel olarak elde edilmiş, görüntü ölçütleri ve sistem parametrelerinin bir fonksiyonu olan performans modellerini sistem performansını optimize etmek için kullanmaktadır. Optimizasyon sistem çalışması sırasında, gelen görüntülerden elde edilen ölçütlerin kullanılması ve buna bağlı olarak sistem parametrelerinin değiştirilmesiyle sağlanmaktadır. Önerilen metodolojinin tanımlanması ve test edilmesi için örnek bir otomatik hedef tespit sistemi geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Otomatik Hedef Tespiti, Görüntü Ölçütleri, Performans Modeli, Deneysel Tasarım vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYSTEM PARAMETER ADAPTATION BASED ON IMAGE METRICS FOR AUTOMATIC TARGET DETECTION KÜREKLI, Kenan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde Bozdağı AKAR April 2004, 88 pages Automatic object detection is a challenging field which has been evolving over decades. The application areas span many domains such as robotics inspection, medical imaging, military targeting, and reconnaissance. Some of the most concentrated efforts in automatic object detection have been in the military domain, where most of the problems deal with automatic target detection and scene analysis in the outdoors using a variety of sensors. One of the critical problems in Automatic Target Detection (ATD) systems is multi- scenario adaptation. Most of the ATD systems developed until today perform unpredictably i.e. perform well in certain scenarios, and poorly in others. Unless mATD systems can be made adaptable, their utility in battlefield missions remains questionable. This thesis describes a methodology that adapts parameterized ATD systems with image metrics as the scenario changes so that ATD system can maintain better performance. The methodology uses experimentally obtained performance models, which are functions of image metrics and system parameters, to optimize performance measures of the ATD system. Optimization is achieved by adapting system parameters with incoming image metrics based on performance models as the system works in field. A simple ATD system is also proposed in this work to describe and test the methodology.