Simulation based investigation of an improvement for faster sip re-registration
Oturum başlatma protokolünde yeniden kaydolma süresini azaltmak için önerilen bir iyileştirmenin simülasyon yolu ile incelenmesi
  1. Tez No: 153334
  2. Yazar: EDA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oturum Başlatma Protokolü, Yeniden Kaydolma Süresi vıı, Session Initiation Protocol, SIP, re-registration delay
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz OTURUM BAŞLATMA PROTOKOLÜNDE YENİDEN KAYDOLMA SÜRESİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLEN BİR İYİLEŞTİRMENİN SİMÜLASYON YOLU İLE İNCELENMESİ TANPJVERDİ, Eda Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Semih BİLGEN Temmuz 2004, 78 sayfa Bu tezde, Oturum Başlatma Protokolü (SIP) incelenmiş ve bu protokolde yeniden kaydolma süresini azalmak için bir öneri yapılmıştır.“Kaydolma - aktifleştirme”adını verdiğimiz bu öneri, OPNET paket programı ile hazırlanan bir simulasyonda incelenmiştir. Kablosuz mobil haberleşme ağlan ve SIP'in mobil kullanımı hakkındaki yayınlar taranmıştır. Hazırlanacak olan simülasyon, mesajlaşma şemaları kullanımı ile en efektif vişekilde tasarlanmıştır. SIP'in aktarım performansının değerlendirilmesi için daha önce hazırlanmış olan [1] bir“testbed”hakkındaki makale incelenmiş, bu“testbed”benzer şekilde simüle edilip benzer sonuçlar alınarak simülasyon doğrulanmıştır. OPNET ile hazırlanan simülasyon doğrulandıktan sonra, planlanan iyileştirme eklenmiştir. Değişik sayıda ve değişik hızda mobil SIP kullanıcıları ile,“kaydolma - aktifleştirme”önerimiz uygulanırken ve uygulanmazken, farklı simülasyon senaryoları koşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar,“kaydolma - aktifleştirme”önerisinin yeniden kaydolma süresini kısaltmakta başarılı olduğunu, ancak bu başarı yüzdesinin“SIP Proxy”elemanındaki veritabanına erişim süresindeki kısalmaya bağlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION BASED INVESTIGATION OF AN IMPROVEMENT FOR FASTER SIP RE-REGISTRATION TANRIVERDİ, Eda M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih BİLGEN July 2004, 78 pages In this thesis, the Session Initiation Protocol (SIP) is studied and an improvement for faster re-registration is proposed. This proposal, namely the“registration - activation”, is investigated with a simulation prepared using OPNET. The literature about wireless mobile networks and SIP mobility is reviewed. Conditions for an effective mobile SIP network simulation are designed using message sequence charts. The testbed in [1] formed by Dutta et. al. that has been used to observe SIP handover performance is simulated and validated. The mobile nodes, SIP Proxy ivservers, DHCP servers and network topology are simulated on“OPNET Modeler Radio”. Once the simulation is proven to be valid, the“registration - activation”is implemented. Different simulation scenarios are set up and run, with different mobile node speeds and different numbers of mobile nodes. The results show that the re-registration delay is improved by applying the“registration - activation”but the percentage of improvement depends on the improvement in the database access delay in the SIP Proxy server.