Multimedimensional quantum tunnelling formulation of oxygen-16 and uranium-238 reaction
Oksijen-16 uranyum-238 reaksiyonunun çok boyutlu kuantum tünel olayı formülasyonu
- Tez No: 153342
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ, PROF. DR. ŞAKİR AYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: çok boyutlu kuantum tünel olayı, dağıtıcı etkili kuantum tünel olayı, füzyon, ağır iyon füzyonu, cok ağır elementler vıı, Multidimensional quantum tunnelling, dissipative quantum tunnelling, fusion, heavy-ion fusion, superheavy elements
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz OKSIJEN-16 URANYUM-238 REAKSİYONUNUN ÇOK BOYUTLU KUANTUM TÜNEL OLAYI FORMÜLASYONU Ataol, Murat Tamer Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman Yılmaz Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Şakir Ayık Haziran 2004, 51 sayfa. Çok boyutlu kuantıım tünel olayı fizik ve kimyanın birçok dalında kullanılan önemli bir yöntemdir. Ağır iyonların engel altı füzyon reaksiyonları kuantıım tünel olayı ile açıklanır. Ancak ağır iyonların yapılarının karmaşıklığı tünel olasılıklarının bulunmasında basit bir boyutlu tünel denkleminin kullanılmasına izin vermez. Bunun yerine olayları etkileyen bütün etkenler düşünülmeli ve dolayısıyla çekirdeğin iç yapısı ya da çekirdeklerin deformasyonları ağır iyon füzyonunun modellemesinde hesaba katılmalıdır. Bu fazladan etkenler füzyon sistemi için yazılan Schrodinger denkleminde bir eşleme potansiyeli teriminin or taya çıkmasına neden olurlar. Bu tezde 160+238U sistemi düşünüldü. Uranyum çekirdeğinin sadece dönme deformasyonu olduğu varsayıldı ve bu sistem için iki değişik potansiyel tipi olan Woods-Saxon potansiyeli ve çift katlamalı potansiyel kullanılarak eşleme terimi hesaplandı. Bu eşleme terimi Schrodinger denkleminde yerine konularak sistem için füzyon olasılığı ve teorik tesir kesiti hesplandı. Çok boyutlu formulasyonım gerekliliği tartışıldı. Ayrıca potansiyel tipi seçiminin etk ileri de gösterildi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIDIMENSIONAL QUANTUM TUNNELLING FORMULATION OF OXYGEN-16 AND URANIUM-238 REACTION Ataol, Murat Tamer Ms., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Osman Yılmaz Co-Supervisor: Prof.Dr. Şakir Ayık June 2004, 51 pages. Multidimensional quantum tunnelling is an important tool that is used in many areas of physics and chemistry. Sub-barrier fusion reactions of heavy-ions are governed by quantum tunnelling. However, the complexity of the structures of heavy-ions does not allow us to use simple one-dimensional tunnelling equations to find the tunnelling probabilities. Instead of this one should consider all the degrees of freedom which affect the phenomenon and accordingly the intrinsic structure or the deformation of the nuclei must be taken into account in the modelling of heavy-ion fusion. These extra degrees of freedom result in a coupling potential term in the Schrodinger equation of the fusing system. In this thesis 16 O +238 U system is considered. Only the rotational deformation of Uranium is assumed and the coupling potential term is calculated for this system by using two different potential types, namely the Woods-Saxon potential and the double folding potential. Using this term in the Schrodinger equation fusion probability and theoretical cross section are calculated. A discussion that addresses the necessity of multidimensional formulation is given. Besides this point the effects of the choice of the potential type are shown. iv