New building in historical settlement as an urban conservation problem: a case study in Tarsus
Tarihi yerleşimlerde bir kentsel koruma sorunu olarak yeni yapı: Tarsus'da bir çalışma
- Tez No: 153347
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMRE MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Tarihsel Devamlılık, Tarihi Yerleşimde Yeni Yapı, Yerleşimin Kimliği, Mevcut Düzenlemelerin Değerlendirilmesi, Yeni İlkeler İçin Bir Öneri. vi, Change, Historical Continuity, New Building in Historical Settlement, Identity of the Settlement, Evaluation of Current Regulations, A Proposal for New Principles. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZ TARİHİ YERLEŞİMLERD BİR KENTSEL KORUMA SORUNU OLARAK YENİ YAPI: TARSUS'da BİR ÇALIŞMA Bilgiç, Umut Y. Lisans, Restorasyon Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emre Madran Mart 2004, 110 sayfa Bu tez çalışması tarihi yerleşimlerdeki yeni yapılaşma sorunu teması etrafında gelişmektedir. Endüstrileşme ve yoğun nüfus artışından kaynaklanan hızlı ve kontrolsüz kentleşme, ülkemizdeki mevcut geleneksel yerleşimlerin tahribatına yol açmaktadır. Bu değişime rağmen, korumanın temel hedeflerinden biri tarihsel devamlılığı sağlamak olduğundan, bu sürecin ürünü olan tarihi dokudaki yeni yapılar, bir kentsel koruma sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Tarihi yerleşimlerdeki yeni yapılar için koruma imar planlan normlarında uygulanan düzenlemeler, konuya standart yaklaşımlarından dolayı çoğu zaman yeni yapının geleneksel dokuyla bütünleşmesinde başarısız olmaktadırlar. Bu bağlamda bu tez çalışmasında, Tarsus'un Kızılmurat Mahallesi çalışma alam olarak seçilmiş, ve yeni yapı prensiplerinin belirlenmesinde yerleşimin kimliği ve mevcut yeni yapıkatmanı olan mevcut yeni yapılar hakkında da bir değerlendirme yapılmış ve çeşitli müdahale kararlan geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW BUILDING IN HISTORICAL SETTLEMENT AS AN URBAN CONSERVATION PROBLEM: A CASE STUDY IN TARSUS Bilgiç, Umut M. S., in Restoration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emre Madran March 2004, 110 pages This thesis develops around the theme of new building problem in historical settlements. Rapid and uncontrollable urbanization due to industrialization and over dense population is resulting in the demolishment of the existing historical settlements in our country. Despite this change, as the main goal of conservation is to provide historical continuity, the existence of the new buildings in historical settings as the products of this process come out to be an urban conservation problem. The current regulations for the new buildings in historical settings being applied in the norms of conservation plans are usually inadequate to bring out successfully integrated new buildings with the traditional setting due to their standard approaches to the problem. In that sense within the scope of this thesis study, Kızılmurat district of Tarsus is selected as the study area and a methodology is referred that considers the identity of the settlement and comments on the current mlight of these proposed principles existing new buildings as the latest layer of the settlement are also evaluated and several interventions are brought out.