Effects of neuropeptide Y(NPY) on bone metabolism as a neuromediator
Nöropeptid-Y nin nöromediyator olarak kemik dokusuna etkileri
  1. Tez No: 153355
  2. Yazar: MUAMMER ÖZGÜR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ, DR. ALPASLAN ŞENKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropeptid-Y, kemik, üç nokta kırılma testi, DEXA, kantitatif bilgisayarlı tomografi, atomik içerik, nöromediyatörler. VI, Neuropeptide-Y, bone, three point bending, DEXA, computerized tomography, density, atomic content, neuromediators
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz NÖROPEPTİD-Y' NİN NÖROMEDİYATOR OLARAK KEMİK DOKUSUNA ETKİLERİ ÇEVİK, M. Özgür Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feza KORKUSUZ Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Alpaslan ŞENKÖYLÜ Mart 2004, 71 sayfa Kemik dokusunun periostunun yoğun olarak sinir ağıyla çevrelendiği ve sinir sisteminin kemik metabolizmasının düzenlenmesinde etkin rol aldığı birçok klinik ve deneysel çalışma tarafından ortaya konmuştur. Ancak bu süreçte rol alan nöromediyatörlerin etkileri henüz tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Kemik dokusuna etki eden nöromediyatörlerden olan ve kemik dokusunda reseptörlerine rastlanan nöropeptid-Y (NPY)'nin de kemik dokusundaki etkileri henüz tanımlanamamıştır. NPY'nin kemik dokusundaki etkilerini araştırmak için NPY'nin iki farklı dozu (NPY doz 1=1X1 0"5 M ve NPY doz 2=1X10-® M), NPY doz 2 artı NPY inhibitörü hyaluronik asit (HA) eşliğinde Wistar cinsi sıçanlarınsağ tibialarının intramedüllerine uygulanmıştır. Hyalüronik asit ise tek başına kontrol grubu olarak uygulanmıştır Sıçanların tibiaları uygulamadan sonraki birinci günde, birinci haftada ve ikinci haftada alınıp, -20° C de sonraki analizler için saklanmıştır. Bu çalışmada radyografi, kemik dansitometresi (DEXA), kantitatif bilgisayarlı tomografi (QCT), üç nokta kırılma testi ve histolojik metodlar kullanılmıştır. Bilgisayarlı tomografi, tibia örneklerinin hem atomik içeriğini hem de kemik yoğunluğunu kortikal ve medüller olarak ölçmek için kullanılmıştır. DEXA sonuçlarına göre NPY'nin inhibisyonu birinci günden ikinci haftaya kadar kemik yoğunluğunda artışa sebep olmuştur. Buna benzer bir sonuç histolojik analizlerde, inhibitor ve NPY'nin birlikte uygulandığı tibiada, ikinci haftada, kemik oluşumu olarak gözlemlenmiştir, iki hafta süresince, hem medullanın hem de korteksin atomik içeriklerinin ortalaması, NPY ve inhibitörün birlikte uygulanmasıyla zamana bağlı artış göstermiştir. Buna ek olarak, NPY ve inhibitor birlikte uygulandığında, QCT ile ölçülen kemik yoğunluğunda tibiaların medüller yoğunluğunun iki hafta süresince ortalama olarak arttığı gözlemlenmiştir. Sonuçta, DEXA, QCT ve histolojik ölçümlerin ışığında NPY'nin kemik oluşumunu inhibe ettiği ya da pro-osteoclastik etkisinin bulunduğu saptanmıştır. Aksine, literatürle de uyumlu olarak HA'nın kemik yapımına yol açtığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF NEUROPEPTIDE Y (NPY) ON BONE METABOLISM AS A NEUROMEDIATOR ÇEVİK, M. Özgür M. Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Feza KORKUSUZ Co-Supervisor: Dr. Alpaslan ŞENKÖYLÜ March 2004, 71 pages Periosteum of bone is highly innervated and evidence for a regulation of bone metabolism by nerve fibers has been suggested by many clinical and experimental studies. However the nature of the neuromediators involved in these processes has not been well documented. Neuropeptide -Y (NPY) is a neuromediator which is found to have receptors through the bone tissue and among these neuromediators its actions remains to be elucidated. In order to elucidate the effects of NPY directly on bone tissue, two different doses of NPY (NPY dose 1= 1X1 0'5 M and NPY dose 2 = 1X 10"6 M) and NPY dose 2 plus its inhibitor were applied together with hyaluronic acid (HA) into the intramedullary area of right tibia of Wistar rats. HA alone was administered as the control group. On three time points, day one, week one and week two after administration, the tibiae were collected and stored at -20°C for analysis. IllEvaluation was performed via conventional radiography, dual energy X-ray absorbtiometry (DEXA), quantitative computerized tomography (QCT), three point bending test (TPB) and histology techniques. QCT was used to assess both atomic content and density of both medulla and cortex of tibiae. From DEXA results, it was observed that inhibition of NPY causes an increase in the bone mass from first day to second week. This phenomena was also observed in histology results so that new bone formation in the inhibitor administered bone was encountered at week two. In both medulla and cortex areas' atomic content, an increase in average effective atomic number was displayed after administration of NPY plus NPY inhibitor throughout two weeks. In addition, density of medulla of tibiae measured by QCT also revealed an increase in bone mass when inhibitor is applied throughout two weeks. As a result, overall evaluation of data obtained from DEXA, QCT and histological analysis revealed that NPY inhibits bone formation or have a pro-osteoclastic effect; inversely HA displayed osteogenic effect.