Experimental investigation of energy dissipation through inclined screens
Eğik eleklerle enerji kırılımının deneysel olarak araştırılması
  1. Tez No: 153363
  2. Yazar: GÖRKEM BALKIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER BOZKUŞ, PROF. DR. METİN GER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elek, enerji kırılımı, eğiklik, boşluk oram, hidrolik sıçrama, Screen, energy dissipation, inclination, porosity, hydraulic jump IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZ EĞİK ELEKLERLE ENERJİ KIRILIMININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Balkış, Görkem Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yar. Doç. Dr. Zafer Bozkuş Yardımcı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Metin Ger Ağustos 2004, 76 sayfa Bu çalışmanın ana amacı eğik eleklerde enerji kırılımının araştırılmasıdır. Yakın geçmişte yapılan araştırmalar küçük hidrolik yapıların mansabında dikey olarak yerleştirilmiş eleklerin hidrolik sıçramaya oranla daha çok enerji kırdığını göstermiştir. Bu tezde eleğin eğikliliğinin enerji kırılımına etkisini ortaya çıkarmak amacıyla bir dizi deney yapılmıştır. Deneylerde kullanılan eleklerin boşluk oram %40'dır. Eğiklik açısı, elek kalınlığı, eleğin yeri, menba su derinliği ve menba akımının Froude sayısı laboratuar deneyleri için esas parametrelerdir. Menba akımının Froude sayılan 5 ile 24 arasında değişmektedir. Elek, menba su derinliğinin 100 katına kadar olan uzaklıklarda yerleştirilmiştir ve elek kalınlığı menba su derinliği ile ilişkili olarak değiştirilmiştir. Deney sonuçlan, eğiklik parametresinin elek tarafından kınlan enerji üzerindeki etkisinin önemsiz olduğunu göstermektedir. Yani eleğin elekliğinin, dik koyulan eleklere kıyasla, akan suyun enerjisinin biraz daha azaltılmasına pek katkısı yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF ENERGY DISSIPATION THROUGH INCLINED SCREENS Balkış, Görkem M.Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zafer Bozkuş Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Ger August 2004, 76 pages The main goal of the present study is to investigate the energy dissipation through inclined screens. Recent studies have shown that screens arranged vertically may dissipate more energy than a hydraulic jump does below small hydraulic structures. In the present study a series of laboratory experiments were performed in order to determine the effect of inclination of the screen on the energy dissipated by the screen. The porosity of the screen used in the experiments is 40%. Inclination angle, thickness of the screen, location of the screen, upstream flow depth, and the Froude number of the upstream flow are the major parameters for the laboratory experiments. Froude number of the upstream flow covered a range of 5 to 24. A screen was located up to a distance 100 times the undisturbed upstream flow depth from the gate and the thickness of the screen was changed in correlation with the depth of upstream flow. The results of the experiments show that the inclination parameter has an insignificant effect on the energy dissipated by the screen. Namely, inclination of the screen does not contribute much in reducing the energy of the flowing water further, compared to vertically placed screens.