Modeling of a generic laser guided weapon with velocity pursuit guidance and its performance analysis using various control strategies
Hız takip güdümü kullanan lazer güdümlü silah sisteminin modellenmesi ve çeşitli denetim stratejilerinin performansına etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 153362
  2. Yazar: DÜNYA RAUF LEVENT GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT PLATİN, PROF. DR. KEMAL ÖZGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bang-bang, lazer arayıcı, çok konumlu denetim, doğrusal olmayan benzetim, hız takip güdümü vıı, Bang-bang, laser seeker, multiposition control, nonlinear simulation, velocity pursuit
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
oz HIZ TAKIP GUDUMU KULLANAN LAZER GUDUMLU SİLAH SİSTEMİNİN MODELLENMESİ VE ÇEŞİTLİ DENETİM STRATEJİLERİNİN PERFORMANSINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Güner, Dünya Rauf Levent Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent E. Platin Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Kemal Özgören Ağustos 2004, 175 Sayfa Bu tezde lazer güdümlü silah sistemlerinin modelleme ve analizine yönelik bir temel oluşturulmuştur. Çeşitli güdüm/denetim tekniklerinin, algılayıcı olarak sadece kendim hız vektörü yönüne çevirebilen bir arayıcı vasıtasıyla hız takip güdüm tekniği kullanan hayali bir lazer güdümlü silahın performansına etkileri araştırılmıştır. Lazer arayıcı, bir dizi test yapılarak deneysel olarak modellenmiştir. Lazer ışınının yansıması modellenmiş, sisteme ait aerodinamik katsayılar Missile Datcom yazılımı ile bulunmuştur. 10 Hz'de alman açı hatası bilgilerini kullanarak çalışan, hız takip güdümlü, çeşitli güdüm/denetim modülleri ve arayıcı modeline sahip doğrusal olmayan bir benzetim oluşturulmuştur. Bang-bang, 3 konumlu, çok konumlu ve orantısal denetim tekniklerinin silahın performansına etkisi, gürültüsüz ve gürültülü ortamlarda, sabit ve hareketli hedeflere karşı yapılan atışlar ile araştırılmıştır. Uçuş karakteristikleri, kaçırma vımesafesi, atış zarfi, çarpma hızı, uçuş zamanı gibi parametreler aracılığıyla gözlenmiştir. Silahın manevra yeteneği incelenmiş, aşağı yönünü belirleyen kuramsal bir algılayıcının silah performansına etkileri gösterilmiştir. Benzetim sonuçlarının ışığında değişik denetim teknikleri karşılaştırılmış, sistemlerin başaranları ve uçuş zarflan vurgulanmıştrr. Çok konumlu denetimin çoğu atış koşulunda kayda değer iyileştirme sağladığı ve orantısal denetime bir seçenek olarak kullanılabileceği, orantısal denetim kullanılması durumunda ise, sistemin aşağı yönü saptayan bir algılayıcı ile desteklenmesinin faydalı olacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING OF A GENERIC LASER GUIDED WEAPON WITH VELOCITY PURSUIT GUIDANCE AND ITS PERFORMANCE ANALYSIS USING VARIOUS CONTROL STRATEGIES Güner, Dünya Rauf Levent M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent E. Platin Co-supervisor: Prof. Dr. M. Kemal Özgören August 2004, 175 Pages In this thesis, a base for the modeling and analysis of laser guided weapons is constituted. In particular, the effects of several control schemes on the performance of a generic laser guided weapon system are investigated. In this generic model, it is assumed that the velocity pursuit guidance is employed via a velocity aligning seeker as the sole sensor. The laser seeker is modeled experimentally, based on data obtained by conducting a series of tests. The laser reflection is also modeled. Aerodynamic coefficients of the generic geometry are generated by the software Missile Datcom. A nonlinear, six degree of freedom simulation is constructed incorporating 10 Hz laser sensing, velocity pursuit guidance, seeker model, and multiple control schemes. The effects of bang-bang, bang-trail-bang, multiposition and continuous control techniques on weapon performance are investigated for stationary and moving targets under ideal and noisy conditions. Flight characteristics like miss distance, IVrange envelope, impact speed, and time of flight are monitored. Weapon's maneuverability is investigated and the effect of employing a theoretical down sensor on the performance is demonstrated. In the light of simulation results, comparisons between various schemes are carried out, improvements on them and their flight envelopes are emphasized. It is concluded that the multiposition scheme provides a significant performance increase in most delivery types and can be an alternative to the continuous scheme. It is shown that the continuous scheme can achieve longer ranges only if backed up by a down sensor.