Manual and auto calibration of stereo camera systems
Stereo kamera sistemlerinin elle ve özdevimli kalibrasyonu
  1. Tez No: 153365
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZUYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kamera kalibrasyonu, özdevimli kalibrasyon, stereo kamera sis temi. vn, camera calibration, autocalibration, stereo camera system
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Oz STEREO KAMERA SİSTEMLERİNİN ELLE VE OZDEVIMLI KALİBRASYONU Özuysal, Mustafa Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı Ağustos 2004, 90 sayfa Stereo kamera sistemleri kullanılarak üç boyutlu ölçüm yapılabilmesi için kamera sisteminin iç ve dış parametrelerinin kalibre edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kamera- lardaki yakınlaştırma özelliğinin kullamlabilmesi için iç parametrelerin ortama bağlı kısıtlamalar kullanılarak tekrar hesaplanması gerekir. Bu çalışmada hem elle hem de özdevimli kalibrasyon yöntemleri hazırlanıp test edilmiştir. Hazırlanan elle kalibras- yon yöntemi, düzlemsel bir kalibrasyon nesnesi yardımıyla kalibrasyon parametreleri nin hesaplanması için kuUanılmıştır. Hazırlanan sistem, farklı kamera ayarlarıyla test edilmiş ve hesaplanan parametreler kullanılarak yapılan üç boyutlu ölçüm sonuçları verilmiştir. İki özdevimli kalibrasyon yöntemi denenmiştir. Bunlardan ilki genel bir hareket için geçerli olup ikincisi ise kameraların sadece dönme hareketi yapmasını gerektirmektedir. Özdevimli kalibrasyon yöntemleri resimler arasında eşleştirilmiş noktaları kullanır. Tamamen otomatik çalışan bir sistem elde edilebilmesi için nokta eşleştirmelerini elde eden, hatalara dayanıklı yöntemler kullanılmıştır. Nokta eşleştirmede genel hareketler için temel matris ilişkileri, sadece dönme hareketi olan görüntülerde ise düzlemsel dönüşüm ilişkileri kullanılmıştır. Özdevimli kalibrasyon yöntemleri üzerinde farklı lıklar yaratılarak bunların sonuçları sunulmuştur. vıElle kalibrasyon sonuçlarının oldukça güvenilir olduğu gözlenmiştir. Hk özdevimli ka- librasyon yönteminin sonuçları yeterli doğrulukta olmamakla birlikte, eğer görüntüler arasındaki dönme açısı yeterliyse dönen kameralardan kalibrasyon sonuçlarının iste nen hassasiyette olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract MANUAL AND AUTO CALIBRATION OF STEREO CAMERA SYSTEMS Özuysal, Mustafa M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı August 2004, 90 pages To make three dimensional measurements using a stereo camera system, the intrinsic and extrinsic calibration of the system should be obtained. Furthermore, to allow zooming, intrinsic parameters should be re-estimated using only scene constraints. In this study both manual and autocalibration algorithms are implemented and tested. The implemented manual calibration system is used to calculate the parameters of the calibration with the help of a planar calibration object. The method is tested on different internal calibration settings and results of 3D measurements using the obtained calibration is presented. Two autocalibration methods have been imple mented. The first one requires a general motion while the second method requires a pure rotation of the cameras. The autocalibration methods require point matches between images. To achieve a fully automated process, robust algorithms for point matching have been imple mented. For the case of general motion the fundamental matrix relation is used in the matching algorithm. When there is only rotation between views, the homography relation is used. The results of variations on the autocalibration methods are also presented. The result of the manual calibration has been found to be very reliable. The results of IVthe first autocalibration method are not accurate enough but it has been shown that the calibration from rotating cameras performs precise enough if rotation between images is sufficiently large.