Determination of mechanical properties of hybrid fiber reinforced concrete
Hibrid lif takviyeli betonun mekanik özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 153378
  2. Yazar: ALP EREN YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY, YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lif Takviyesi, Hibrid Kompozit, Tokluk, Darbe Dayanımı vıı, Fiber Reinforcement, Hybrid Composite, Toughness, Impact Resistance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz HIBRID LİF TAKVİYELİ BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Yurtseven, Alp Eren Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Tokyay Yardımcı Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. İ. Özgür Yaman Ağustos 2004, 82 sayfa Çimento bağlayıcılı matrislere tokluk ve süneklik sağlamak için lif takviyesi yaygın olarak kullanılmaktadır. Betonun bir tek çeşit lifle takviye edilmesi istenilen özelliği sınırlı bir düzeyde iyileştirebilir. Her ayrı liften fayda sağlayacak ve sinerjik bir tepki gösterecek şekilde iki ya da daha fazla lifin oransal olarak bir arada kullanıldığı kompozit hibrid olarak adlandırılır. Bu çalışma hibrid lif takviyeli betonun mekanik özelliklerini karakterize etmeyi ve nicel olarak belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle bir tanesi lifsiz kontrol karışımı sekiz tanesi lif takviyeli karışım olmak üzere dokuz karışım hazırlanmıştır. Karışımlardan altı tanesi hibrid şekilde takviye edilmiştir. İki tanesi makro çelik, diğer iki tanesi mikro düzeyde olmak üzere dört farklı tür lif bir arada kullanılmıştır. Lif katkısının hacim yüzdesi %1.5 olarak sabit tutulmuştur. Hibrid takviyeli karışımlarda makro liflerin hacim yüzdesi %1.0 iken kalan lif katkısı mikro liflerden violuşmuştur. Taze durumda kıvamın belirlenmesi amacıyla her karışım için çökme testi yapılmıştır. Sertleşmiş durumda 28 günlük basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, eğilmede tokluk, ve darbe dayanımı testleri yapılmıştır. Belirlenen mekanik özelliklerin nicel olarak ifade edilmesi ve lif katkısının bu özelliklere etkisinin tarif edilmesi amacıyla çeşitli sayısal analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MECHANICAL PROPERTIES OF HYBRID FIBER REINFORCED CONCRETE Yurtseveri, Alp Eren M.Sc. Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Tokyay Co- Supervisor: Asst. Prof. Dr. İ. Özgür Yaman August 2004, 82 pages Fiber reinforcement is commonly used to provide toughness and ductility to brittle cementitious matrices. Reinforcement of concrete with a single type of fiber may improve the desired properties to a limited level. A composite is termed as hybrid, if two or more types of fibers are rationally combined to produce a composite that derives benefits from each of the individual fibers and exhibits a synergetic response. This study aims to characterize and quantify the mechanical properties of hybrid fiber reinforced concrete. For this purpose nine mixes, one plain control mix and eight fiber reinforced mixes were prepared. Six of the mixes were reinforced in a hybrid form. Four different types of fibers were used in combination, two of which were macro steel fibers, and the other two were micro fibers. Volume percentage of fiber inclusion was kept constant at 1.5%. In hybrid reinforced mixes volume percentage of macro fibers was 1.0% whereas the remaining fiber inclusion was ivcomposed of micro fibers. Slump test was carried out for each mix in the fresh state. 28-day compressive strength, flexural tensile strength, flexural toughness, and impact resistance tests were performed in the hardened state. Various numerical analyses were carried out to quantify the determined mechanical properties and to describe the effects of fiber inclusion on these mechanical properties.