Effect of chemical and mineral admixtures on the fresh properties of self compacting mortars
Kimyasal ve mineral katkıların kendiliğinden yerleşen harçların taze özellikleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 153379
  2. Yazar: HERU ARİ CHRİSTİANTO
  3. Danışmanlar: DR. ÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, kendiliğinden yerleşen harç, mineral ve kimyasal katkılar, yayılma deneyi, V-hunisi deneyi, ultrasonik ses hızı. vıı, Self compacting concrete, self compacting mortar, chemical and mineral admixture, slump flow test, v-funnel test, ultrasonic pulse velocity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz KİMYASAL VE MİNERAL KATKILARIN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HARÇLARIN TAZE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Christianto, Heru Ari Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. İ. Özgür Yaman Ağustos 2004, 61 sayfa Kendiliğinden yerleşen betonlarda (KYB) aranan özellikleri etkileyen önemli faktörlerden biri harçların taze özelliğidir. Bu nedenle KYB'lerin karışım hesaplarına harçların reolojik özellikleri üzerinde yapılan testler sonucunda karar verilmektedir. Bu testler ise karmaşık deney aletleri içerdiği için çoğunlukla yapılamamakta ve bunun yerine harçların işlenebilirliğini tahmin etmeye yarayan daha basit deneyler tercih edilebilmektedir. Bu çalışmada, dört farklı mineral katkı, üç farklı süperakışkanlaştırıcı katkı ve iki farklı viskozite iyileştirici katkı kullanılarak, kendiliğinden yerleşen harç üretilmiştir. Mineral katkı olarak, uçucu kül, tuğla tozu, kalker tozu ve kaolin kullanılmıştır. Süperakışkanlaştırıcı katkı olarak, iki polikarboksilik bazlı ve biri naftalin formaldehid bazlı olmak üzere üç farklı katkı kullanılmıştır. Viskozite iyileştirici katkı olarak ise mikroskobik silika bazlı ve yüksek moleküler ağırlıklı hidroksil polimer bazlı iki farklı katkı kullanılmıştır. Bu deneysel çalışmada, yukarıda isimleri verilmiş mineral ve kimyasal katkılar değişik oranlarda kullanılarak 43 ayrı kendiliğinden yerleşen harç üretilmiştir. Tüm karışımlardaki toplam su miktarı eşit tutulmuştur. Harçların işlenebilirliklerinin tespiti için, yayılma testi (akma gerilmesi ile ilintili olarak kendiliğinden yerleşme kabiliyeti) ve V-hunisi (viskozite ile bağlantılı olarak huniden boşalma süresi) videneyleri yapılmıştır. Ayrıca farklı katkı maddelerinin betonun priz süresine etkilerini tespit edebilmek amacıyla tüm karışımların priz süreleri ölçülmüştür. Betonun sertleşmiş özelliklerini ölçmek amacıyla tüm karışımlarda, 7, 28 ve 56 günlerde ultrasonik ses hızları tesbit edilmiştir. Sonuç olarak incelenen mineral katkılarından uçucu kül ve kalker tozunun harçların işlenerbilirliğini artırdıkları gözlemlenmiştir. İki karboksil bazlı katkı diğerine göre betonun işlenebilirliğini daha iyi artırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CHEMICAL AND MINERAL ADMIXTURES ON THE FRESH PROPERTIES OF SELF COMPACTING MORTARS Christianto, Heru Ari M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. İ. Özgür Yaman August 2004, 61 pages Fresh properties of mortars are important factors in altering the performance of self compacting concrete (SCC). Measurement of the rheological properties of the fine mortar part of concrete is generally used in the mix design of SCC. It can be stated that SCC rheology can be optimized if the fine mortar part of concrete is designed properly. However, measurement of the rheological properties is often impractical due to the need for complex equipment. Therefore, more practical methods of assessing mortar workability are often preferred. In this study, four mineral admixtures, three superplasticizers (SP) and two viscosity modifying admixtures (VMA) were used to prepare self compacting mortar (SCM). The mineral admixtures included fly-ash, brick powder, limestone powder, and kaolinite. Two of the SPs were polycarboxylate based and another one was melamine formaldehyde based. One of the viscosity modifying admixtures was based on an aqueous dispersion of microscopic silica and the other one was based on high molecular weight hydroxylated polymer. Within the scope of the experimental program, 43 mixes of SCM were prepared from different materials with keeping the amount of mixing water constant. Workability of the fresh mortar were determined using V - funnel and slump flow tests. The setting time of the mortars, were also determined. The hardened properties ivthat were determined included the ultrasonic pulse velocity (UPV) and the strength which was determined at 7, 28, and 56 days. It was concluded that among the mineral admixtures used, only fly-ash and limestone powder increased the workability of the mixes. The two polycarboxylate based SPs yield approximately the same workability and the melamine formaldehyde based SP was not as effective as the other two.