Numerical modeling of groundwater flow behavior in response to beach dewatering
Yeraltı suyu akımının plaj drenajı altında davranışının sayısal modellenmesi
- Tez No: 153380
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zamana Bağlı Yeraltı Suyu Akımı, Plaj Yeraltı Suyu Tabakası, Kıyı Erozyonu, Sızıntı Yüzeyi, Gel-git Dalgası, Sayısal Modelleme. vıı, Unsteady Groundwater Flow, Beach Groundwater Table, Coastal Erosion, Seepage Face, Tide, Numerical Modeling
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz YERALTI SUYU AKIMININ PLAJ DRENAJI ALTINDA DAVRANIŞININ SAYISAL MODELLENMESİ Goler, Güneş Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil Önder Ağustos 2004, 66 sayfa Bu çalışmada, kıyı erozyonu ile mücadelede yeni geliştirilmiş bir teknoloji olan ve geleneksel kıyı stabilizasyonu metodtartna pratik bir alternatif olarak önerilen Plaj Drenajı Sistemi araştırılmış ve söz konusu tekniğin tanıtımı; kökenleri, gelişimi ve günümüzdeki kullanımı incelenerek yapılmıştır. Plaj yeraltı suyu tabakası ile plaj yüzeyindeki aşınma ya da birikim eğilimleri arasındaki bağlantı gözönüne alınarak, plaj drenajı altında bir kıyı akiferindeki yeraltı suyu akımını simüle eden bir sayısal model sunulmuştur. Bu modelde, sızıntı yüzeyi oluşumunu anlamlı olarak ifade edebilmek amacıyla, ilgilenilen alanın deniz tarafındaki sınırında geniş ölçekte bir gel-git dalgası düşünülmüştür. Zamana bağlı yeraltı suyu akımı denklemi, sonlu farklar metodu kullanılarak sayısal olarak vıçözülmüştür. Elde edilen sonuçlarda yeraltı suyu tabakası seviyesinin düşürüldüğü ve buna bağlı olarak, plaj drenajı projelerinin temel amacı olan sızıntı yüzeyi indirgenmesinin gerçekleştiği görülmüştür. Ayrıca, drenajın yatay ve düşey yönlerdeki pozisyonlarını temsil eden tasarım parametreleri, bir verimlilik göstergesinden yararlanılarak incelenmiştir. Sistem verimliliğinin, drenaj yerleşimi kara tarafına kaydırıldığında azaldığı, yükseltildiğinde ise hafifçe arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL MODELING OF GROUNDWATER FLOW BEHAVIOR IN RESPONSE TO BEACH DEWATERING Goler, Güneş M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil Önder August 2004, 66 pages In this study, The Beach Dewatering System, a relatively recent technology to combat beach erosion, which is proposed as a practical alternative to more traditional shoreline stabilization methods, is investigated and an informative overview on the genesis, development and recent use of this technique is provided. On the basis of the link existing between the elevation of beach groundwater and erosional or accretionary trends at the beach face, a numerical model that simulates groundwater flow in a coastal aquifer under beach drainage is presented. In this model, the seaward boundary of the domain is considered to be IVtidally fluctuating in a large scale to represent the occurrence of seepage face significantly. The unsteady groundwater flow equation is solved numerically using the method of finite differences. The results clearly showed that the water table being lowered caused the reduction of the seepage face which is the main aim of Beach Dewatering projects. The positional design parameters, i.e. horizontal and vertical location of the drain, are also investigated by utilizing an efficiency index. It is observed that the system efficiency decreased as the drain is shifted landward. The results also indicated that, the efficiency slightly increased with the vertical drain elevation.