Design and construction of a CW mode Nd: YAG laser prototype
Sürekli modda çalışan Nd: YAG lazer tasarımı ve prototip yapımı
  1. Tez No: 153393
  2. Yazar: ERTAN ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF ESENDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer, Sürekli mod Nd:YAG, Darbeli mod Nd:YAG, Laser, CW mode Nd:YAG, Pulsed mode Nd:YAG. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz SÜREKLİ MODDA ÇALIŞAN ND:YAG LAZER TASARIMI VE PROTOTİP YAPIMI. Eryılmaz, Ertan Yüksek Lisans, Fizik Bölümü, Fen Bilimleri Estitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Akif Esendemir Ağustos 2004, 67 sayfa Bu tezde Nd:YAG lazerlerle ilgili teorik altyapı sunulmuş ve tasarım için anahtar parametreler belirlenmiştir. Darbeli mod ve sürekli mod tasarimlari yapılmış; darbeli ışık kaynağı olarak 500mJ xenon flaş lamba incelenmiş ve sürekli ışık kaynağı olarak da 500W tungsten halojen lamba optik pompalamada kullanılmıştır. Kapali devre soğutma sistemi üretilmiştir. Soğutucu olarak deiyonize su kullanılmıştır. Sürekli modda çalışan bir prototip yapılarak amaca ulaşılmıştır. Çıkış gücünün çıkış aynası yansıtma oranına bağlılığı simule edilmiş ve en uygun yansıtma oranı hesaplanmıştır. Nd:YAG' teorik ışıma bantları deneysel olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF A CW MODE ND:YAG LASER PROTOTYPE. Eryilmaz, Ertan M.S, Department of Physics at Graduate School of Natural and Applied Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Akif Esendemir August 2004, 67 pages In this thesis a theoretical background of Nd:YAG lasers has been presented and key parameters of a design have been stated. Both pulsed mode and CW mode designs have been made; a 500mJ xenon flash lamp has been investigated as the pulsed light source and a 500W tungsten halogen lamp has been used as the continuous light source for optical pumping. Closed cooling system has been constructed. De-ionized water has been used as coolant. The goal has been acomplished by constructing a CW mode prototype. The output power has been calculated. Dependence of output power to the reflectivity of output coupler is simulated and optimum reflectivity is calculated. Theoretical emission bands of Nd:YAG have been observed experimentally.