A capacity allocation problem in flexible manufacturing systems
Esnek imalat sistemlerinde kapasite paylaştırma problemi
- Tez No: 153422
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek İmalat Sistemleri, Kapasite Yerleştirme, Lagrange Gevşetim iv, Flexible Manufacturing Systems, Capacity Allocation, Lagrangean Relaxation in
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ ESNEK İMALAT SİSTEMLERİNDE KAPASİTE PAYLAŞTIRMA PROBLEMİ BİLGİN, Selin Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Azizoğlu Nisan 2004, 67 sayfa Bu çalışmada, Esnek İmalat Sistemlerinde kapasite yerleştirme problemini ele aldık. Sayısal Denetimli (SD) makinelerde zaman ve makine ucu haznesi kapasitelerinde kısıtlamalar olduğunu ve sınırlı sayıda makine ucu bulunduğunu varsaydık. Problemimiz SD makinelerinin kapasitelerine operasyonları gereken talebi karşılayacak şekilde paylaştırarak toplam ağırlığı maximize etmektir. Problemimizi Karmaşık Tamsayılı Doğrusal Model olarak formüle ettik ve NP-Zor olduğunu gösterdik. Orta-boyutlu problemlerimizi mevcut tam sayılı programlama yazılım programıyla optimal olarak çözdük. Ayrıca Lagrange gevşetim tekniğiyle üst sınırlar ve sezgisel yöntemler geliştirdik. Deney sonuçlarımız Lagrange üst sınırlarının optimal sonuçlara çok yakın olduğunu ve sezgisel yöntemlerimizin büyük problemlerde bile kısa zamanda optimale yakın sonuçlar ürettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CAPACITY ALLOCATION PROBLEM IN FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEMS BİLGİN, Selin M. Sc. Thesis, Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Meral Azizoğlu April 2004, 67 pages In this study, we consider a capacity allocation problem in flexible manufacturing systems. We assume time and tool magazine capacities on the Numerical Controlled (NC) machines and limited number of available tools. Our problem is to allocate the available capacity of the NC machines to the required demand of the operations, so as to maximize the total weight of operation assignments. We formulate the problem as a Mixed Integer Linear Program and show that it is NP-hard in the strong sense. We solve the moderate-sized problems optimally by the available Integer Programming software. We also develop Lagrangean relaxation based upper bounds and several heuristic procedures. Our computational results have revealed that the Lagrangean upper bounds are very close to optimal solutions and the heuristic procedures produce near optimal solutions in very small solution times even when the problem sizes are large.