Dewatering plan and prediction for pit lake flooding for a quarry site
Ocak sahası susuzlaştırma planı ve ocak gölü oluşumu tahmini
  1. Tez No: 153423
  2. Yazar: UYGAR DURU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Susuzlaştırma, Kanal Sistemi, Ocak Gölü Oluşumu, Modelleme, Simulasyon, Marn Ocağı, Dewatering, Trench System, Pit Lake Flooding, Modelling, Simulation, Marl Quarry. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Öz OCAK SAHASI SUSUZLAŞTIRMA PLANI VE OCAK GÖLÜ OLUŞUMU TAHMİNİ DURU, Uygar Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan YAZICIGİL Nisan 2004, 116 sayfa Bu çalışma bir marn ocağında yapılacak olan susuzlaştırmanın değerlendirilmesi ve oluşacak ocak gölü seviyesinin tahmini konularım kapsar. Çalışmanın amacı; (1) Mevcut açık ocağın derinleştirilmesine ve derinde bulunan marn tabakalarına ulaşım imkanı tanıyacak susuzlaştırma gereksinimlerinin belirlenmesi, (2) hidrojeolojik saha koşullan ve maden planlan ile uyumlu en uygun susuzlaştırma sisteminin tasarlanması, (3) susuzlaştırmanın su (yüzey ve yeraltısuları) kaynaklan ve kullanıcıları üzerindeki çevresel etkilerinin değerlendirilmesi, ve (4) çeşitli meteorolojik koşullar altında ocak gölünün dolum zamanı ve göl seviyesi yüksekliği tahminlerinden oluşmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, önceki araştırma raporlan ve haritalan derlenerek incelenmiş ve arazi çalışmalar yürütülmüştür. Arazi çalışmaları süresince, pompa ve gözlem kuyuları açılarak teçhiz edilmiş, akiferparametrelerini belirlemek amacıyla saha deneyleri yapılmıştır. Bu deneyler sonucunda, ocak içerisindeki malzemenin hidrolik parametrelerinin, ocağının derinleştirilmesi için gerekli olan susuzlaştırma faaliyetlerine uygun nitelikte olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen verilere dayanılarak, sahanın yeraltısuyu modeli geliştirilmiş, ve model sonuçlarına göre, ocağın susuzlaştırılması için drenaj kanallarının yeterli olacağı anlaşılmıştır. Bu kanallar ile drene edilecek su, yeraltısu tablasında elipsel yayılımda bir düşüm konisi meydana getirerek yeraltısuyu seviyelerinin yeterince düşmesini ve ocak içi faaliyetlerin devam etmesini sağlayacaktır. Su tablasının düşürülmesi, düşüm konisinin alansal yayılımı içinde kalan mevcut su kaynaklarında olumsuz bir etki oluşturabilir. Bu olası olumsuz etki yeraltısuyu modelinde incelenmiş ve kaynaklara olan etkinin gözardı edilebilecek kadar düşük olduğu anlaşılmıştır. Susuzlaştırma sonucunda elde edilecek suyun deşarjı için üç senaryo değerlendirilmiştir. Uygun görülen senaryo, susuzlaştırma ile elde edilecek fazla suyun, ocağın batısında bulunan çaya boşaltılmasıdır. Ocaktaki faaliyetler sona erdikten ve susuzlaştırma sistemi durdurulduktan sonra ocak gölü oluşacaktır. Ortalama meteorolojik koşullar varsayılarak yapılan modellemeler sonucunda göldeki su seviyesinin 991 metreye ocak kapandıktan 72 yıl sonra ulaşacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DE WATERING PLAN AND PREDICTION FOR PIT LAKE FLOODING FOR A QUARRY SITE DURU, Uygar M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan YAZICIGİL April 2004, 116 pages This study presents tiie dewatering assessment of a marl quarry with the future pit lake level predictions. The objectives of the study were; (1) to determine the dewatering requirements that would allow for the continuation of the quarrying operations in the deeper parts of the quarry, (2) to design an optimum dewatering system compatible with the site hydrogeological conditions and quarrying plans, (3) to assess the environmental impacts of dewatering on the local water (surface and ground water) resources and users, and (4) to predict the future pit lake level and flooding period for different meteorological conditions. To these ends, previous investigation reports and maps have been compiled and reviewed and field investigations have been conducted. During the field investigations pumping and observation wells were drilled and installed. mAfter installation, in situ tests were conducted to determine aquifer parameters. It was found that properties of the material is conducive to the dewatering activities that will be necessary for the deepening of the open pit of the marl quarry. A groundwater model was developed based on the field data gathered. According to this model dewatering trenches will be needed to dewater the pit. The model predicted that operating these dewatering trenches would create an elongated cone of depression that will sufficiently lower the groundwater table so that quarrying operations can proceed. Lowering of the water table may produce a negative impact on groundwater resources within the aerial extent of the cone of depression. This potentially negative impact was investigated with model simulations and has been found that the impact to the resources would be negligible. Three scenarios were evaluated as possible dewatering discharge disposal solutions. The preferred scenario included the discharge of this water to the stream, which is flowing on the western side of the quarry. The pit will start to fill with water immediately after the dewatering operations stopped. In order to predict the pit lake flooding period and final lake elevation, pit lake hydrologic model was developed. The simulations predict that the final pit lake elevation would be at 991 m. The pit lake will rise to this level at approximately 72 years after closure.