The effect of peer instruction on high school students' achievement ano attitudes toward physics
Akran öğretiminin lise öğrencilerinin fizik başarısına ve fizik dersine olan tutumlarına etkisi
  1. Tez No: 153421
  2. Yazar: HÜLYA ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN, YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Etkileşimli Çalıştırma Metodu, Akran Öğretimi, Kavram Testi, Kavram Yanılgılan, Physics Education, Interactive Engagement, Peer Instruction, Concept Test, Misconceptions
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz AKRAN ÖĞRETİMİNİN LİSE ÖĞRENCİLERİNİN FİZİK BAŞARISINA VE FİZİK DERSİNE OLAN TUTUMLARINA ETKİSİ ERYILMAZ, Hülya Doktora, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer GEBAN Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali ERYILMAZ Ocak 2004, 134 sayfa Bu çalışmanın amacı; etkileşimli çalıştırma metotlarından bir tanesi olan kavram testleriyle zenginleştirilmiş akran öğretimi metodunun lise öğrencilerinin fizikteki başarısına ve fiziğe karşı tutumuna etkisini araştırmaktır. Çalışmada iki farklı öğretim metodu kullanılmıştır. Bunlar; (1) Kavram testleriyle zenginleştirilmiş Akran Öğretimi ve (2) Geleneksel Öğretim Metodu. Bu çalışma için, Fizik Tutum Testi, Fizik Başarı Testi, Gözlem Kontrol Listesi ve Öğretim/Öğrenim Materyalleri geliştirildi. Ölçme araçları olarak, Fizik Tutum Testi, Fizik Başarı Testi ve Gözlem Kontrol Listesi kullanıldı. Fizik Başarı Testi ve Fizik Tutum Testi öğrencilerin başarılarını ve onların Newton'un Hareket Kanunlarına karşı tutumlarını tespit etmekVI için kullanılmıştır. Gözlem Kontrol Listesi uygulamayı doğrulamak için kullanılmıştır. Fizik Basan Testi kaynaklarındaki bulguların yardımıyla geliştirilmiştir. Gözlem Kontrol Listesi araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Fizik Tutum Testi ise Taşlıdere'nin tezinden adapte edilmiştir. Çalışma, 2002-2003 öğretim yılı sonbahar döneminde Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki üç devlet lisesindeki 192 onuncu sınıf öğrencisiyle, 3 öğretmen ve 6 sınıfla yapıldı. Her öğretmenin iki sınıfı kullanıldı. Öğretmenler sınıfta akran öğretimini nasıl uygulayacakları konusunda eğitildi. Geleneksel Öğretim Metodu ile öğretim yapılan 3 sınıf kontrol grubu; Akran Öğretimi ile öğretim yapılan diğer 3 sınıf da deney grubu olarak belirlendi. Fizik Tutum Testi ve Fizik Basan Testi her iki gruba, iki farklı öğretiminin etkisini karşılaştırmak için ön test ve üç haftalık bir öğretim sonunda da son test olarak uygulandı. Son test skorlan MANCOVA istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel sonuçlar, akran öğretiminin geleneksel öğretim metoduna göre öğrencilerin fizik başansı açısından daha fazla etkili olduğunu fakat öğrencilerin fizik dersine yönelik tutumlan açısından kontrol ve deney gruplan arasında anlamlı bir fark bulunamadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EFFECT OF PEER INSTRUCTION ON HIGH SCHOOL STUDENTS' ACHIEVEMENT AND ATTITUDES TOWARD PHYSICS Eryılmaz, HÜLYA Ph. D, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer GEBAN Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali ERYILMAZ January 2004, 134 pages This study aimed to explore the effectiveness one of the interactive engagement methods, which is peer instruction enriched by concept test on students' achievement and attitudes toward physics. In this study two types of teaching were used. These are; (1) Peer Instruction enriched by concept test, and (2) Traditional Instruction. For this study, Physics Attitude Test (PAT), Physics Achievement Test (PACT), Observation Checklist (OC), Teaching/Learning Materials were developed. Physics Attitude Test, Physics Achievement Test and Observation Checklist were used as measuring tools. The PACT and PAT were used to assess students' achievement and their attitudes toward Newton's Laws of Motion respectively. TheIV OC was used for treatment verification. The PACT was developed by the help of the findings from the literature. The OC was developed by the researcher. The PAT was adapted from Taşlıdere's thesis. This study was conducted with 3 teachers, 6 classes and total of 192 10th grade students in the public high schools at Yenimahalle district of Ankara in the fall semester of 2002-2003 academic years. For each teacher, 2 classes were used in the study. The teachers were trained for how to implement Peer Instruction in the classroom. Students from 3 classes participated in Traditional Instruction group and referred as control group, whereas the other 3 classes instructed by Peer Instruction referred as experimental group. The PAT and PACT were applied twice as pre-test and after a three- week treatment period as a post-test to both groups to assess and compare the effectiveness of two different types of teaching utilized in physics course. The data obtained from the administration of post-tests were analyzed by statistical techniques of Multivariate Analyses of Covariance (MANCOVA). The statistical results indicated that Peer Instruction was more effective than Traditional Instruction. Whereas the statistical analysis failed to show a significant differences between the experimental and control groups attitudes toward physics.