Characterization and identification of bacteriocins from two Lactococcus Lactis subsp. Lactis strains
İki ayrı Lactococcus lactis alttür Lactis suşundan bakteriyosin karakterizasyonu ve tanımlanması
- Tez No: 153428
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ, PROF. DR. MUSTAFA AKÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Lactococcus, bakteriyosinler, nişin, lacticin 481, plazmid, konjugasyon, plasmid kaybettirme vii, Lactococcus, bacteriocins, nisin, lacticin 481, plasmid, conjugation, plasmid curing v
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZ İKİ AYRI LACTOCOCCUSLACTIS ALTTÜRLACTIS SUSUNDAN BAKTERİYOSİN KARAKTERİZASYONU VE TANIMLANMASI Akçelik, Oya Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Akçelik Haziran 2004, 71 sayfa Bu çalışmada, Türkiye'den izole edilen iki ayrı L, lactis alttür lactis susu tarafından üretilen bakteriyosinler karakterize edilmiş ve tanımlanmıştır. Bakteriyosinlerin aktivite spektrumları Listeria, Bacillus ve Staphylococcus suşlannı içeren farklı indikatör bakteriler kullanılarak belirlenmiştir. Bakteriyosinler, farklı enzimlere, sıcaklık muamelelerine ve pH değerlerine hassasiyetleri bakımından test edilmişlerdir. Bakteriyosinlerin a-amilaz muamelesiyle etkinliğini kaybetmesi, tanımlanan bakteriyosinlerin karbonhidratlarla agregat oluşturduğunu vidüşündürmüştür. Kısmi olarak saflaştırılmış bakteriyosinlerin moleküler ağırlıkları SDS-PAGE yöntemiyle belirlenmiştir. Laktokokal bakteriyosinlerinin yapısal genlerinin saptanması için spesifik primerlerle PCR amplifikasyonu yapılmıştır. Bakteriyosin üretiminin plazmid DNA ile olan ilgisi, plazmid kaybettirici ajanlardan birisi olan akriflavin kullanılarak incelenmiştir. Suşlar tarafından üretilen iki bakteriyosin, sırasıyla nişin ve lactisin 481 olarak tanımlanmıştır. Doğal tip ve onun bakteriyosin üretmeyen mutantlannın plazmid profilleri alkali liziz ve ardından jel elektroforezi yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Lactococcus lactis suşlarının endüstriyel olarak önem taşıyan bakteriyosin üretme özelliklerinin genetic doğası konjugasyon çalışmalarıyla incelenmiştir. Plazmid giderme ve konjugal transfer denemeleri sonucunda Lactococcus lactis subsp. lactis OC1 susunda 39.7 kb büyüklükteki plazmidin nişin üretimi, laktoz fermentasyonu ve proteolitik activiteden; Lactococcus lactis subsp. lactis OC2 susunda ise 16.0 kb büyüklükteki plazmidin lactisin 481 ve laktoz fermantasyonundan sorumlu olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION AND IDENTIFICATION OF BACTERIOCINS FROM TWO LACTOCOCCUS LACTIS SUBSP. LACTIS STRAINS Akçelik, Oya M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Akçelik June 2004,71 pages in this study, bacteriocins from two L. lactis subsp. lactis isolates of Turkey origin designated OC1 and OC2, respectively, were characterized and identified. The activity spectra of the bacteriocins were determined by using different indicator bacteria including Listeria, Bacillus and Staphylococcus spp. Bacteriocins were tested for their sensitivity to different enzymes, heat treatments and pH values. Loss of bacteriocin activities after a-amylase treatment suggested that they form aggregates with carbohydrates. Molecular masses of partially purified bacteriocins ivwere determined by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis. PCR amplification was carried out with different primers for the detection of structural genes of lactococcal bacteriocins. As a result of these studies, the two bacteriocins were characterized as nisin and lacticin 481, respectively. Association of the bacteriocin production with plasmid DNA was examined by using acriflavine as a plasmid curing agent. Plasmid profiles of the wild type and its non-bacteriocin producing mutants were determined by using the alkali lysis method followed by agarose gel electrophoresis. The genetic nature of industrially important characteristics of Lactococcus lactis strains were investigated through gene transfer studies via conjugation. According to the results of plasmid curing and conjugal transfer trials, it was concluded that in Lactococcus lactis subsp. lactis OC1 strain a 39,7 kb plasmid is responsible for nisin production, lactose fermentation and proteolytic activity. In Lactococcus lactis subsp. lactis OC2 strain, on the other hand, a 16 kb plasmid appeared to be responsible for lacticin 481 production and lactose fermentation.