Organizational memory in construction companies: A case-based reasoning model as an organizational learning tool
İnşaat şirketlerinde kurumsal bellek: Kurumsal öğrenme aracı olarak bir vaka bazlı çözümleme modeli
- Tez No: 153431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM DİKMEN, DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Öğrenme, Kurumsal Bellek, Karar Destek Sistemleri, Vaka Bazlı Çözümleme, Türk İnşaat Sektörü, Öğrenen Organizasyonlar, Bilgi Yönetimi, Organizational Learning, Organizational Memory, Decision Support Systems, Case-Based Reasoning, Turkish Construction Industry, Learning Organizations, Knowledge Management. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz İNŞAAT ŞİRKETLERİNDE KURUMSAL BELLEK: KURUMSAL ÖĞRENME ARACI OLARAK BİR VAKA BAZLI ÇÖZÜMLEME MODELİ ÖZORHON, Beliz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İrem DİKMEN Y. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Nisan 2004, 162 sayfa Şirketler içinde bulundukları iş piyasasında varlıklarına devam edebilmek için karmaşık ve değişken koşullara karşı direnmektedirler. Bilgi çağının bir getirişi olarak öğrenme, sürdürülebilir rekabet avantaj mm en önemli kaynaklarından biri sayılmaktadır. Kurumsal öğrenme (KÖ), bilginin edinimi, paylaşımı, yorumlanması, entegrasyonu ve kurumsallaştırılması yoluyla kurumsal belleğe (KB) ulaşmak için yapılan aktivitelerin tümüne denmektedir. KB şirketlerin stratejik kararlarım vermesinde kullanıldığından, KÖ kritik bir kavram haline gelmektedir. Bu tezin asıl amaçlarından biri inşaat şirketlerinde KB'nin nasıl oluşturulduğunu ve stratejik karar verme aşamasında bu varlıktan nasıl faydalanıldığını ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda, sekiz büyük Türk inşaat şirketiyle görüşmeler yapılmış ve her bir şirketin KB hakkındaki görüşleri vaka analizleri şeklinde sunulmuştur.Bu çalışma KÖ yeteneği açısından güçlü ve zayıf yönleri ortaya koymuştur. En önemli çıktılardan biri de, şirketlerin bilgiyi edinmede ve depolamada başarılı oldukları ancak KB'den faydalanan karar destek sistemlerini (KDS) fazla bilmedikleri hususudur. Bu tür sistemler, şirketlerde karar verme konumundaki kişilere bilgiyi işleme, değerlendirme, entegre etme ve düzenleme fonksiyonlarında yardım ederek KÖ'yü de olanaklı kılmaktadır. İnşaat endüstrisinin gereksinimlerini karşılamak adına, şirketlere uluslararası pazara girme konusunda fikir verecek bir KDS önerilmektedir. Bu sistem çözümleme tekniği olarak yeni problemlere eski deneyimlere dayanarak çözümler bulan vaka bazlı çözümleme tekniğini kullanan bir yazılım altında geliştirilmiştir. Oluşturulan model, geçmiş uluslararası projelerin gerçek verilerini girdi olarak kullanmaktadır. Model, uluslararası pazara girme konusunda anahtar karar kriterleri olan projenin çekiciliği ve şirketin rekabetçiliğini belirleyen iki çıktı üretmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORGANIZATIONAL MEMORY IN CONSTRUCTION COMPANIES: A CASE-BASED REASONING MODEL AS AN ORGANIZATIONAL LEARNING TOOL ÖZORHON, Beliz M.S. Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. İrem DİKMEN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL April 2004, 162 pages Companies struggle against complex and dynamic conditions in order to survive in their business settings. Being in the knowledge era, learning has been accepted as one of the main sources of sustainable competitive advantage. Organizational learning (OL) is a set of activities to obtain organizational memory (OM) by acquiring, sharing, interpreting, integrating and institutionalizing knowledge. OM is exploited by the companies in strategic decision-making process, which makes OL a critical concept. The major objective of this study is to explore how construction companies create OM and how they exploit this asset in strategic decision-making process. In this context, an interview study is conducted with eight large Turkish construction companies and OM perceptions of each company are presented as case studies. This survey revealed the strengths and weaknesses in terms of OL competence. One of the key outputs is that companies are successful at acquiring and storing knowledge but they are not familiar with decision support systems m(DSSs) that benefit from OM. Such systems enable OL by assisting decision makers in processing, assessing, integrating and organizing knowledge. To meet the requirements of the industry, a DSS is proposed to aid construction companies in international market entry decisions. This tool is generated under a software package by adopting case-based reasoning (CBR) as the problem solving approach, which finds solutions to new problems based on the past experiences. The model is developed by the acquisition of past real international project data as input information. The model produces two outputs that are indicators of attractiveness of a project and competitiveness of a company, which are the key decision criteria in international market entry problem.