The role of the architect and autonomy of architecture: An inquiry into the position of the early modern architect and architecture: Le Corbusier and Maison Curutchet
Mimarın rolü ve mimarlığın özerkliği: Erken modern dönem mimari ve mimarlığı üzerine bir araştırma: Le Corbusier ve Maison Curutchet
- Tez No: 153430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimari özerklik, kültür, biçim, modernite, teknoloji. vi, architectural autonomy, culture, form, modernity, technology. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ MİMARIN ROLÜ VE MİMARLIĞIN ÖZERKLİĞİ: ERKEN MODERN DÖNEM MİMARI VE MİMARLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: LE CORBUSIER VE MAISON CURUTCHET Seyhun, Canan Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Cengizkan Nisan 2004, 118 Sayfa Bu tezin amacı mimarlığın pozisyonunu hem kültürel bir ürün hem de özerk bir disiplin olarak araştırmaktır. Mimari özerkliğin araştırılmasındaki amaç mimarlığın elindeki araçların ve potansiyellerin incelenmesidir. Bu sayede diğer disiplinlerle ilişki içinde olan mimarlığın kendine has olan değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Mimari özerklik araştırılırken, mimarlık disiplininin sınırları diğer disiplinlerle olan ilişkileri dahilinde incelenmiştir. Bu araştırma mimarlığın kendi değerleri ve potansiyellerini keşfetmek amacı ile yapılmıştır. vMimari özerklik, bu tezde, Modern Mimarlık bağlamında ele alınmıştır. Teknolojik ve sosyal gelişmeler mimarlığı etkileyen faktörler olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada özerklik mimarlığı sosyal bağlamından ayırarak değil, mimarlık disiplininin kendi sınırlan dahilindeki özelliklerini ortaya çıkararak irdelenmiştir. Mimarlık kültürel bağlam çerçevesinde incelenmiş, aynı zamanda kültürün bir parçası ve bileşeni olarak ele alınmıştır. Mimarlık kültürel gereksinimlere cevap vermekle beraber, kendine has değerleri ile kültürel yapıyı dönüştürebilen bir disiplin olarak ele alınmıştır. Bu anlamda özerklik kavramı mimarlığın kültürel değerini sürdürebilmesi anlamında önem kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF THE ARCHITECT AND AUTONOMY OF ARCHITECTURE: AN INQUIRY INTO THE POSITION OF THE EARLY MODERN ARCHITECT AND ARCHITECTURE: LE CORBUSIER AND MAISON CURUTCHET Seyhun, Canan M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Cengizkan April 2004, 118 Pages This thesis is an inquiry into the position of architecture both as a cultural product and as an autonomous discipline. The purpose to search for architectural autonomy is to discover architecture's internal values that can make architects become more aware of their tools and potentials. That kind of research is to discover the boundaries of the discipline of architecture, which interrelates with many other disciplines. In order to explore architectural autonomy, this thesis explores the internal qualities of architecture with relation to the external ones. The scrutiny of these iiiinternal qualities is to direct architecture through its own realm and to discover its significant values and internal potentials. Architectural autonomy is explored in this thesis in the framework of Modern Movement. The technological inventions and the social and cultural developments are considered as influential forces in the discipline and practice of architecture. This study attempts to identify the concept autonomy, not as a property indicating to an architecture that is completely independent from its cultural environment, but as a value implying to architecture's interior qualities that are significant in the discipline's boundaries. Architecture is examined with relation to its cultural circumstances; by arguing that architecture is not only a part of culture but also one of the constituents of it. Besides fulfilling cultural values, architecture has the ability to transform culture, with its own internal values. In this regard, the issue of autonomy gains importance in maintaining architecture a cultural value.