Effect of salt stress on antioxidant defense systems of sensitive and resistant cultivars of lentil (lens cuolinaris M.) tuz stresinin, dirençli ve hassas mercimek çeşitlerinin antioksidan sistemleri üzerine etkisi
- Tez No: 153433
 - Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, YRD. DOÇ. DR. FÜSUN İNCİ EYİDOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
 - Anahtar Kelimeler: Mercimek, tuz stresi, oksidatif stres, SOD, APX, CAT, proline, H2O2, lipit peroksidation, MDA, Lentil, salt stress, oxidative stress, SOD, APX, CAT, proline, H2O2, lipid peroxidation, MDA. 11
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZ TUZ STRESİNİN, DİRENÇLİ VE HASSAS MERCİMEK ÇEŞİTLERİNİN ANTİOKSİDAN SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Cicerali, Işın Nur Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Füsun (İnci) Eyidoğan June 2004, 90 sayfa Bu çalışmada, iki mercimek {Lens culinaris, Medik.) çeşidi ILL5582 ve ILL590, NaCl stresi altında karakterize edilerek karşılaştırılmış ve antioksidan mekanizmaları laboratuvar koşullan altında incelenip analize tabi tutulmuştur. Yaş-kuru ağırlık, kök-gövde uzunluğu gibi fizyolojik parametreler, lipid peroxidasyonu (malondialdehit (MDA) miktarı olarak), H2O2 ve proline miktarları, antioksidan enzimlerinden superoksit dismutaz (SOD: EC 1.15.1.1), katalaz (CAT: EC 1.11.1.6), askorbat peroksidaz (APX: EC 1.11.1.11), glutatyon redüktaz (GR: EC 1.6.4.2) aktiviteleri, 14 günlük fidelerde (9 gün normal büyüme ve 5 gün lOOmM ve 200mMlık NaCl stresi altında incelenmiş ve analiz edilmiştir. İİİILL590'da kök-gövde uzunluğu ve yaş-kuru ağırlık düşüş yüzdeleri daha yüksekken yaprak dokularının bu stres durumlarından, kök dokularına oranla daha çok etkilendikleri gözlenmiştir. Malondialdehit (MDA) miktarlarına göre, ILL590'da lipid peroksidasyonunun daha yüksek olduğu ve yaprak dokularında anlamlı artışlar saptanmıştır. Prolin konsantrasyonunda tuz konsantrasyonuna bağlı olarak dikkate değer bir artış olmuştur. ILL590'a oranla ILL5582'de ki yüksek artış tuza direncin bir göstergesi olabilir. Antioksidan enzimleri arasında, SOD en yüksek aktivite artışım göstermiştir. SOD izozimleri iki çeşidinde kök dokularında, yaprak dokularına oranla daha yüksek aktivite göstermiştir. Bu enzimin artışındaki en yüksek katkı sitosolde bulunan Cu/ZnSOD izozimi tarafından yapılmaktadır. ILL5582'de Cu/ZnSOD'un artışının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu durum NaCl stresi altında aktive olan bir direnç mekanizması olarak düşünülebilir. APX enzim aktivitesi iki çeşidinde de yaprak dokularında anlamlı artışlar gözlenmiştir. Aynı şekilde GR enzimi iki çeşidin yaprak dokularında da anlamlı artış göstermiştir fakat bu artış ILL5582'de tuz stresi derişimine bağlı, ILL590'da ise değildir. CAT enzim aktivitesinde her iki dokuda da anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Sonuçlara göre, tuz stresi sebebiyle yaprak dokusunda oluşan zarar, kök dokusundakinden daha fazladır. Ayrıca iki çeşit karşılaştırıldığında, laboratuvar koşullan altında ELL5582'nin ILL590'a oranla, tuza karşı daha yüksek bir toleransının olduğu ve SOD enziminin bu mekanizmanın en aktif parçası olduğu anlaşılmıştır. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SALT STRESS ON ANTIOXIDANT DEFENSE SYSTEMS OF SENSITIVE AND RESISTANT CULTTVARS OF LENTIL Cicerali, Işın Nur M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Asst Prof. Dr. Füsun (İnci) Eyidoğan June 2004, 90 pages In this study, two lentil cultivars (Lens culinaris, Medik.) (ILL5582-salt tolerant and ILL590) were characterized and compared due to their NaCl susceptibility and antioxidant mechanism was examined under laboratory conditions. Physiological parameters such as wet-dry weight, root-shoot lengths, cell membrane stability, lipid peroxidation in terms of malondialdehyde (MDA), H2O2, proline contents were determined. The activities of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase (SOD: EC 1.15.1.1), catalase (CAT: EC 1.11.1.6), ascorbate peroxidase (APX: EC 1.11.1.11) and glutathione reductase (GR: EC 1.6.4.2) were examined and analyzed in 14 days old plant seedlings after 9 days of normal growth and 5 days of lOOmM and 200mM NaCl stress conditions. Shoot-root length and wet-dry weight percent decrease were more in ILL590. Especially shoot tissues were affected more from the stress conditions when compared to root tissues.According to malondialdehyde (MDA) content and membrane stability results, lipid peoxidation was higher in ILL590 and significant increases were observed in shoot tissues. Proline concentration showed a remarkable increase in salt concentration dependent manner. Higher concentrations of proline in ILL5582 might be the reason of higher salt tolerance when compared to ILL590. Among the antioxidant enzymes SOD was the one which showed highest activity increase. At organ level roots showed highest activity when compared to leaves. In the organelle higher activity percent contribution was achieved by cytosolic Cu/ZnSOD isozyme. Higher percent increase of this isozyme was observed in ILL5582. This might be one of the tolerance mechanisms that get activated against NaCl stress. APX activity showed similar alterations in both cultivars. In leaf tissues significant increase was observed but in root tissues ascorbate peroxidase activity did not change significantly. Glutathione Reductase activity increase was significant in both cultivars leaf tissues but although ILL5582 showed a stress concentration dependent increase, ILL590 did not. The activity of CAT enzyme in leaf and root tissues of both cultivars did not significantly change under increasing salt stress conditions. The results suggested that the leaves were more susceptible to salt stress. Also when two cultivars were compared ILL5582 was found to be more tolerant against salt stress than ILL590 under laboratory conditions and SOD enzyme seemed to be the most active component of the salt tolerant mechanism.