Effect of rigid rod molecular structures on the properties of regenerated and virgin poly (ethylene terephtalete)
Bükülmez çubuk şeklindeki moleküllerin rejenere ve işlenmemiş poly (etilen terafitalat) özelliklerine etkisi
- Tez No: 153434
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, PET, Sıvı kristal kopoliesterler, Elyaf, Karışım. vii, Recycling, liquid crystalline copolyesters, fibers, blends
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ BÜKÜLMEZ ÇUBUK ŞEKLİNDEKİ MOLEKÜLLERİN REJENERE VE İŞLENMEMİŞ POLY(ETİLEN TERAFİTALAT) ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ DURU, Zeynep Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi Prof.Dr. Erdal Bayramlı Eylül 2004,73 sayfa Son yıllarda tüm dünyada plastiklerin geri dönüşüm işlemi artmıştır. Bu artıştaki en büyük neden toplumda çevre duyarlılığının artmış olmasıdır. Hammadde ve enerji tüketimini azaltmak amacıyla çok çeşitli geri dönüşüm işlemleri uygulanmaktadır. PET geri dönüşümü ise geri dönüşüm işleminin en önemlilerinden biridir. Son yıllarda termotropik sıvı kristal polimerlerin genel amaçlı yaygın kullanılan polimerlere katılması yoluyla istenen mekanik ve diğer özelliklerin kazanılması yoluna gidilmesi oldukça yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada, termotropik sıvı kristal kopoliester ve rejenere PET karışımından kesikli ya da devamlı elyaf üretimi amaçlanmıştır. Çalışmada sıvı kristal kopoliester olarak X7G (60%PABA/40%PET) kullanılmıştır. Polimer karışımlarına az miktarda sıvı kristal kopoliesterin eklenmesi ile üretilen elyafların mekanik özelliklerinde önemli gelişme sağlanmıştır. Kullanılan karıştırma metodu, beklenmeyen bir şekilde homojen görünen bir karışım vermiştir. Bu bulgunun vidaha detaylı çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu araştırmada yapılan DSC, SEM, mekanik testleri ve viskosite ölçümleri de bu sonucu desteklemektedir.Elyaf oluşturma özelliği açısından elde edilen materyal ikinci sınıf bir elyaf oluşturmak üzere kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF RIGID ROD MOLECULAR STRUCTURES ON THE PROPERTIES OF REGENERATED AND VIRGIN POLY(ETHYLENE TEREPHTALATE) DURU, Zeynep M.S., Department of Polymer Science and Tecnology Supervisor Prof.Dr.Erdal Bayramlı September 2004, 73 pages In recent years, the recycling of plastic waste increased worldwide. The basic impetus for this increase is the public awereness regarding pollution of the environment. Many different types of recycling processes are being used to reduce the use of raw materials and to reduce energy consumption. PET recycling is one of the most important recycling processes. Addition of thermotropic liquid crystalline polymers to common commodity polymers has also become wide-spread in recent years to increase their mechanical properties and other selected properties. In this study, it is aimed to obtain a continous or discontinous fiber from the thermotropic liquid crystalline copolyester and recycled PET blend. In this study X7G (60%PABA/40%PET) was used as a copolyester. In the polymer mixtures IVsmall amounts of liquid crystalline polymer phase resulted in significant improvements in the mechanical properties of the fibers produced in the study. The blending method used gave an almost homogeneous polymer mixture which was unexpected that needs further study to elaborate. The preliminary DSC, SEM, tensile testing and intinsic viscosity measurements support this conclusion. The material obtained approached to fiber grade PET in terms of fiber forming properties which therefore can be used as a second grade fiber material.