Electrochemical hydride generation and atom trapping atomic absorption spectrometry for determination of antimony
Elektrokimyasal hidrür oluşturmalı ve atom tuzaklı atomik absorpsiyon spektrometri kullanılarak antimon tayini
  1. Tez No: 153478
  2. Yazar: İPEK MENEMENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal Hidrür Oluşturma, Önzenginleştirme, Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Kuvars Tuzak, Sb vıı, Electrochemical Hydride Generation, Preconcentration, Atomic Absorption Spectrometry, Quartz Trap
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz ELEKTROKİMYASAL HÎDRÜR OLUŞTURMALI VE ATOM TUZAKLI ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİ KULLANILARAK ANTİMON TAYİNİ Menemenlioğlu, İpek Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman Haziran 2004, 82 sayfa Elektrokimyasal hidrür oluşturma As, Se, Sb, Sn, Bi, Ge, Te ve Pb gibi uçucu elementlerin tayininde yaygın olarak kullanılan NaBH4 ile hidrür oluşturma tekniğine bir seçenek olarak sunulmuştur. Bu çalışmada ince tabakalı, akış sistemli elektrokimyasal hücre tasarlanmıştır. Antimon hidrür oluşturmak için, katot ve anot maddeleri olarak sırasıyla kurşun ve platin folyolar kullanılmıştır. Taşıyıcı gaz olarak sisteme argon gönderilmiştir. Hat üzerinde önzenginleştirme için kuvars atomlaştırıcının giriş kolu kullanılmıştır. Elektrokimyasal olarak oluşturulan analit türlerinin tutulması için kuvars atomlaştırıcının giriş kolu dışarıdan ısıtılmıştır. Tutulan türleri yeniden buharlaştırmak için tuzak daha yüksek bir sıcaklık olan geri buharlaştırma vısıcaklığına ısıtılmakta ve sisteme ısıtmanın başlangıcından 10 saniye sonra hidrojen akışı verilmektedir. Elektrokimyasal hidrür oluşturma parametereleri olan katolit ve anolit çözeltilerinin asitliği ve akış hızları, taşıyıcı gaz akış hızı ve uygulanan elektrik akımı optimize edilmiştir. Tuzak için ise, toplama ve geri buharlaştırma sıcaklıkları ve hidrojen akış hızı optimize edilmiştir. Önerilen metodun doğruluğunu ölçmek için standart referans maddelerin analizi yapılmıştır. 3a tayin limiti tuzaksız ve tuzaklı olarak sırasıyla 1.03 ng mi“1 ve 0.053 ng mi”1 olarak bulunmuştur. Tuzak kullanılarak duyarlılıkta 20 kat artış elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCHEMICAL HYDRIDE GENERATION AND ATOM TRAPPING ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY FOR DETERMINATION OF ANTIMONY Menemenlioğlu, İpek M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman June 2004, 82 pages Electrochemical hydride generation is a suitable alternative to common hydride generation by NaBH4 which is widely used for the detection of volatile elements such as As, Se, Sb, Sn, Bi, Ge, Te and Pb. In this study, a thin-layer flow through electrochemical cell was designed. Lead and platinum foils were employed as cathode and anode materials, respectively, for the generation of antimony hydride. Argon was used as the carrier gas. The inlet arm of the conventional quartz tube atomizer was used for on-line preconcentration of generated hydrides. A portion of the inlet arm was heated externally to the collection temperature for trapping the analyte species which were generated electrochemically. For the revolatilization of IVthe trapped species, the trap was further heated to the revolatilization temperature and hydrogen gas was introduced into the system 10 seconds afterwards. The experimental operation conditions for electrochemical hydride generation which include the acidities and flow rates of catholyte and anolyte solutions, carrier gas flow rate and the applied electric current, were optimized. For trapping, collection and revolatilization temperatures and hydrogen flow rates were optimized. Analyses of standard reference materials were performed to check the accuracy of the proposed method. 3a limit of detections were found as 1.03 ng ml“1 and 0.053 ng ml”1 with and without employing the trap, respectively. The trap has provided 20 fold sensitivity improvement.