SME networks as new engines of economic development and innovativeness
Ekonomik gelişmenin ve yenilikçiliğin yeni örgütsel altyapısı KOBİ ağları
  1. Tez No: 153486
  2. Yazar: BİLGE ARMATLI KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, bölgesel gelişme, yenilikçilik, KOBİ ağları, BİTs, mekansal yakınlık. vi, SME, regional development, innovativeness, SME networks, ICTs, and spatial proximity. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZ EKONOMİK GELİŞMENİN VE YENİLİKÇİLİĞİN YENİ ÖRGÜTSEL ALTYAPISI KOBİ AĞLARI ARMATLI-KÖROĞLU, Bilge Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda ERAYDIN Ocak 2004, 201 sayfa Bu tezde hedeflenen gelişme, yenilikçilik ve ağsallık arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Son dönemdeki bölgesel gelişme tartışmalarında bölgesel KOBİ ağlan ve bölgesel bilgi potansiyeli gelişmenin önemli bileşenleri olarak vurgulanmaktadır. Tez kapsamında bölgelerarası ve küresel ağlar, bölgeye gömülü yaklaşımlara alternatif olarak analiz edilmektedir. Tezin temel hipotezi“bölgesel ve bölgelerarası ağlar birbirini tamamlamaktadır ve bu ağlar birlikte bölgesel gelişmenin ve yenilik süreçlerinin örgütsel altyapısını oluşturmaktadır”. Tez küreselleşme sürecinde bölgelerarası, küresel ağların ve yenilikçilik kapasitesinin artan önemini incelemektedir. Bu kapsamda farklı ağ tiplerinde mekansal yakınlığın göreli önemi, bölgelerarası ve küresel ağların bölgesel ağlara olumlu ve olumsuz etkileri, bölgesel, ulusal ve küresel ağların KOBÎ'lerin yenilikçilik faaliyetlerine etkisi tezde irdelenmektedir. Tezin teorik çerçevesi güncel bölgesel gelişme modellerine, ağ ve yenilikçilik çalışmalarına dayanmaktadır. Bu çalışmanın ana bulguları KOBİ ağları ve yenilikçilik süreçleriyle ilgili mevcut çalışmaların bazı kabullerini etkileyerek teorik tartışmalarakatkı sağlamaktadır. Tezde araştırma için seçilen yöntem üç bölgede (ilde) yapılan alan araştırmasıdır. Örnek bölgelerde KOBİ ağları ve yenilik faaliyetleri üzerine veri toplamak amacıyla 131 KOBİ ile görüşme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SME NETWORKS AS NEW ENGINES OF ECONOMIC DEVELOPMENT AND INNOVATIVENESS ARMATLI-KOROGLU, Bilge Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda ERAYDIN January 2004, 201 pages This thesis is an attempt to search the relationship between development, innovativeness and networking. In recent regional development debates, regional networks of SMEs and regional knowledge potential have been emphasized as important components of development. In the context of the thesis, inter-regional networks of SMEs are analyzed as an alternative approach to the regionally bounded perspective. It is hypothesized that regional and inter-regional networks complement each other, and both of them play an important role in regional development and innovation processes. The thesis acquires the indicators for the increasing importance of external networks and innovation capacity in the globalisation era. Hence, the study explains the relative importance of spatial proximity in different types of networks, the positive and negative contributions of external networks to regional networks, and the contributions of regional, national and global networks to innovation activities of SMEs. IllThe theoretical framework discussed in this thesis is based on the recent regional development models and contemporary networking and innovation studies. The main findings of this study contribute to this debate by modifying some of assumptions related to networking and innovation activities of SMEs. In the thesis, the method used for research is field survey, realized in three industrial regions. 131 SMEs have been involved in this survey in order to obtain a qualitative data about network and innovation behavior of SMEs in the sample regions.