An image retrieval system based on region classification
Bölge sınıflamasına dayalı bir görünütü erişim sistemi
- Tez No: 153485
- Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ YARMAN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: içeriğe dayalı görüntü erişimi, bölge etiketleme, bölge sınıflama, bulanık ARTMAP, MPEG-7. vıı
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz BÖLGE SINIFLANDIRMASINA DAYALI BİR GÖRÜNTÜ ERİŞİM SİSTEMİ Özcanli - Özbay, Özge Carı Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fatoş Yarman - Vural Haziran 2004, 60 sayfa Bu çalışmada, veritabanlarında nesne içeriği araması yapabilecek bir görüntü sorgu lama sistemi önerilmektedir. Görüntüler Düzgelenmiş Kesikler (Normalized Cuts) algoritması ile bölütlenrniş bir bölge kümesi şeklinde temsil edilmektedir. En alt seviyede ise bölgeler, MPEG-7 standardı ile oluşturulan, 239 elemanlı bir öznitelik vektörü ile betimlenmektedir. Kullanıcı hangi nesnelerin sorgulanacağına karar ver erek, geliştirilen bir arayüz aracılığı ile örnek bölgeler etiketlemekte ve sistemin eğitimi için kullanılacak kümeleri oluşturmaktadır. Sistem, bölütlerin sımflandırılmasmda bulanık ARTMAP sinir ağı mimarisini kullanmaktadır. Yapılan ön deneyler bu mi marinin erişim sistemlerinde kullanım için uygunluğunu ve bölge smıflamasındaki başarısını kanıtlamıştır. Eğitim aşamasından sonra, bölütlenen veri tabanındaki tüm bölgelerden öznitelik vektörleri çıkartılarak, bu vektörler eğitilen bulanık ARTMAP modülü tarafından sınıflandırılır. Sorgu aşamasmda erişimi hızlandırmak amacıyla her sınıfın bölge numaralarım kapsayan dizinler oluşturulur. Kullanıcı sistem arayüzü sayesinde bir görüntü açarak, sorguda kullanılacak bölgeyi ve etiketi belirler. Sorgu etiketine sahip sınıf bölgelerinin öznitelik vektörleri ile sorgu bölgesinin öznitelik vektörü arasındaki Lı (Öklit) uzaklıkları hesaplanır ve sonuç görüntüleri bu uzaklığa göre sıralanarak kullanıcıya gösterilir. Bir sınıfın tüm görüntüleri kullanılarak yapılan erişim deneyleri sonucunda önerilen sistemin arama uzayım daraltmakta başarılı olduğu vitüm veritabanının sınıflandırma kullanılmadan aranması ile alman sonuçlar göz önüne alındığında görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN IMAGE RETRIEVAL SYSTEM BASED ON REGION CLASSIFICATION Ozcanli - Özbay, Özge Can M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatoş Yarman - Vural June 2004, 60 pages In this thesis, a Content Based Image Retrieval (CBIR) system to query the objects in an image database is proposed. Images are represented as collections of regions after being segmented with Normalized Cuts algorithm. MPEG-7 content descriptors are used to encode regions in a 239-dimensional feature space. User of the proposed CBIR system decides which objects to query and labels exemplar regions to train the system using a graphical interface. Fuzzy ARTMAP algorithm is used to learn the mapping between feature vectors and binary coded class identification numbers. Preliminary recognition experiments prove the power of fuzzy ARTMAP as a region classifier. After training, features of all regions in the database are extracted and classified. Simple index files enabling fast access to all regions from a given class are prepared to be used in the querying phase. To retrieve images containing a particular object, user opens an image and selects a query region together with a label in the graphical interface of our system. Then the system ranks all regions in the indexed set of the query class with respect to their L