Electrochemical sysnthesis of crowned conducting polymers: Nature of radical cations in polymerization and mechanism of conductivity
Taçlandırılmış iletken polimerlerin elektrokimyasal sentezi: Polimerleşmede radikal katyonların doğası ve iletkenlik mekanizması
  1. Tez No: 153487
  2. Yazar: ATİLLA CİHANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal Polimerleşme, ESR, SPEL Özellikler, Poli(DB18C6), Polieter Köprülü Tiyofenler, vıı, Electrochemical Polymerization, ESR, SPEL Properties, Poly(DB18C6), Polyether Bridged-Substituted Thiophenes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz TAÇLANDIRILMIŞ İLETKEN POLİMERLERİN ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ: POLİMERLEŞMEDE RADİKAL KATYONLARIN DOĞASI VE İLETKENLİK MEKANİZMASI Cihaner, Atilla Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet M. Önal Haziran 2004, 96 Sayfa Poli(dibenzo-18-taç-6) (Poli(DB18C6)), asetonitril ve diklorometan çözücü karışımında tetrabütilamonyum tetrafloroborat (TBABF4) veya tetrabütilamonyum hekzaflorofosfat (TBAPFö) destek elektrolitleri kullanılarak dibenzo-18-taç-6 (DB18C6)'nın elektrokimyasal yükseltgenmesi ile sentezlenmiştir. DB18C6'nın anodik yükseltgenmesi in-situ ESR ve in-situ UV-VIS spektroskopik teknikleri ile incelenmiştir. Polimerin spektroelektrokimyasal (SPEL) özellikleri ve termal analizleri sırası ile UV-VIS, Diferansiyel Tarama Kalorimetrisi (DSC) ve Termoağırlık Analizi (TGA) ile araştırılmıştır. vıAyrıca, bis(2-tienil) metil (I and II) ve bis(2-tienil) etil (III) birimlerinin polieter köprüleri ile bağlanmış yeni bileşikleri sentezlendi ve asetonitril içerisinde 0. 1 M TBAPFö çözünmüş elektrolitik çözeltisinde sabit potansiyel elektrolizi (CPE) ile polimerleştirilmişlerdir. IlI'den farklı olarak, I ve Il'nin kimyasal yükseltgenmesi kırılmış 7t-konjuge polimer ürünleri vermiştir. Polimerler, 'H-NMR ve FT-IR spektroskopik teknikleri kullanılarak karekterize edilmiştir. Ayrıca, III' ün tiyofen (Th) ve pirol (Py) kopolimerleri dönüşümlü voltametre (CV) ile çalışılmış ve ürünlerin SPEL davranımları UV-VIS spektroskopik tekniği ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCHEMICAL SYNTHESIS OF CROWNED CONDUCTING POLYMERS: NATURE OF RADICAL CATIONS IN POLYMERIZATION AND MECHANISM OF CONDUCTIVITY Cihaner, Atilla Ph. D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ahmet M. Önal June 2004, 96 Pages Poly(dibenzo-18-crown-6) (Poly(DB18C6)) was synthesized by electrochemical oxidation of dibenzo-18-crown-6 (DB18C6) using a mixture of acetonitrile and dichloromethane as solvent and tetrabutylammonium tetrafluoroborate (TBABF4) or tetrabutylammonium hexafluorophosphate (TBAPEs) as supporting electrolyte. The anodic polymerization of DB18C6 was investigated using in-situ ESR and in-situ UV-VIS spectroscopic techniques. Spectroelectrochemical (SPEL) properties and thermal analysis of the resulting polymers have been investigated using UV-VIS, Differential Scanning Calorimetry (DSC), and Thermogravimetric Analysis (TGA). IVFurthermore, new compounds consisting of bis(2-thienyl) methyl (I and II) and bis(2-thienyl) ethyl (III) units linked by polyether bridges have been synthesized and their electrochemical polymerization was performed via constant potential electrolysis (CPE) in an electrolytic solution containing 0.1 M TBAPFö dissolved in CH3CN. Also, I and II were polymerized via chemical oxidation which yielded broken rc-conjugated polymers except for III. The polymers were characterized using 'H-NMR and FT-IR spectroscopic techniques. In addition, copolymers of III with thiophene (Th) and pyrrole (Py) were studied with cyclic voltammetry (CV). SPEL behaviors of the products were investigated using UV-VIS spectroscopic technique.