Physical psoperties of Pd,Ni metals and their binary alloys
Pd Ni metalleri ve ikili alaşımlarının fiziksel özellikleri
  1. Tez No: 153503
  2. Yazar: SEVGİ ÖZDEMİR KART
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TOMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler Dinamik Simülasyonu, Metaller ve Metal Alaşımla rı, Sıvı Metaller, Fonon Dispersiyon İlişkisi, Elastik Sabiti, Difüzyon Katsayısı, Viskosite, Erime Sıcaklığı, Camsı Metaller. iv, Molecular Dynamics Simulation, Metals and Metal Alloys, Liquid Metals, Phonon Dispersion Relation, Elastic Constant, Diffusion Coefficient, Vis cosity, Melting Temperature, Metallic Glass. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz Pd, Ni METALLERİ VE İKİLİ ALAŞIMLARININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Özdemir Kart, Sevgi Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Tomak Nisan 2004, 88 sayfa. Pd, Ni ve ikili alaşımlarının katı, sıvı ve camsı fazlarda yapısal, termodinamiksel ve transport özelliklerini açıklamak için Sutton-Chen ve quantum Sutton-Chen potansiyelleri moleküler dinamik simülasyonlarmda kullanıldı. Elastik sabiti, çift dağılım fonksiyonu ve statik yapı faktörü statik özellikler olarak, ve fonon dis- persiyon ilişkisi, difüzyon katsayısı ve viskosite içeren dinamik özellikler değişik sıcaklıklarda hesaplandı. Pd-Ni sisteminin erime sıcaklıkları elde edildi. Sis temin katı ve sıvı fazı simüle ederek potansiyelin uyarlanabilirliği test edildi. Pdo.45Nio.55 alaşımı dört farklı soğutma hızında soğutulmuştur. Sistem yüksek soğutma hızlarında camsı yapıya dönüşürken, yavaş soğutma hızında kristalleşir. Hesaplanan statik ve dinamik özellikler mevcut deneysel ve diğer simülasyon çalışmalarıyla karşılaştırılması sonucu yeterli derecede uyumlu oldukları görülmüş tür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSICAL PROPERTIES OF Pd, Ni METALS AND THEIR BINARY ALLOYS Özdemir Kart, Sevgi Ph. D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Tomak April 2004, 88 pages. The Sutton Chen and quantum Sutton Chen potentials are used in molecular dynamics simulations to describe the structural, thermodynamical, and trans port properties of Pd, Ni and their binary alloys in solid, liquid, and glass phases. Static properties including elastic constants, pair distribution function, static structure factor, and dynamical properties consisting of phonon dispersion rela tion, diffusion coefficient, and viscosity are computed at various temperatures. The melting temperatures for Pd-Ni system are obtained. The transferability of the potentials is tested by simulating the solid and liquid states. The eutectic concentration Pdo.45Nio.55 is quenched at four different cooling rates. The system goes into glass formation at fast cooling rates, while it evolves to crystal at slow cooling rate. Comparison of calculated structural and dynamical properties with the available experiments and other calculations shows satisfactory consistency.