Bose-Einstein condensation at lower dimesions
Düşük boyutlarda Bose-Einstein yoğuşması
  1. Tez No: 153502
  2. Yazar: SEVİLAY ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gross-Pitoovskii formalizmi, indirgenmiş, boyutluluk, zayıf etkileşimli Bose gazı, Thomas-Fermi yaklaşımı, varyasyon metodu, lineer ol mayan Schrödinger denklemi, yüksek dereceli anizotropik tuzak. iv, Gross-Pitaevskii formalism, reduced dimensionality, weakly inter acting Bose gas, Thomas-Fermi approximation, variational method, nonlinear Schrödinger equation, highly anisotropic trap. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz DUŞUK BOYUTLARDA BOSE-EINSTEIN YOĞUŞMASI Özdemir, Sevilay Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Tomak Ocak 2004, 53 sayfa Bu tezde, düşük boyutlardaki Bose-Einstein yoğuşrnasınm (BEY) özellikleri in celenmiştir. Zayıf etkileşimli üç boyutlu Bose sistemleri varyasyonel metodla incelenmiş ve atonılaranısı kuvvetlerin itici ve çekici olduğu durumlar analiz edilmiştir. Thomas-Fermi yaklaşımı uygulanarak taban enerjisi ve kimyasal potansiyel hesaplanmıştır. Düşük boyutlu sistemlerde, öncelikle harmonik ve üstel potansiyel altındaki ideal Bose gazlarında Bose-Einstein yoğuşrnasınm or taya çıkması araştırılmış, yüksek-derecede anizotropik tuzaklardaki BEY çalışılmış ve indirgenmiş-boyutluluk için gereken koşullar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BOSE-EINSTEIN CONDENSATION AT LOWER DIMENSIONS Ozdemir, Sevilay M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Tomak January 2004, 53 pages In this thesis, the properties of the Bose-Einstein condensation (BEC) in low dimensions are reviewed. Three dimensional weakly interacting Bose systems are examined by the variational method. The effects of both the attractive and the repulsive interatomic forces are studied. Thomas-Fermi approximation is applied to find the ground state energy and the chemical potential. The occurrence of the BEC in low dimensional systems, is studied for ideal gases confined by both harmonic and power-law potentials. The properties of BEC in highly anisotropic trap are investigated and the conditions for reduced dimensionality are derived.