Development of a software for seismic damage estimation: Case studies
Sismik hasar tahmini için bir bilgisayar programı geliştirilmesi: Uygulamalar
  1. Tez No: 153508
  2. Yazar: SEZGİN KÜÇÜKÇOBAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, deprem, hasar görebilirlik analizi, risk değerlendirmesi, hasar eğrileri, sismik hasar dağılımı, sismik tehlike analizi vıı, Istanbul, earthquake, vulnerability analysis, risk assessment, damage curves, seismic damage distribution, seismic risk analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz SİSMİK HASAR TAHMİNİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ: UYGULAMALAR Küçükçoban, Sezgin Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ahmet Yakut Temmuz 2004, 147 sayfa Türkiye'de en son meydana gelen iki büyük deprem, 17 Ağustos 1999 Mw = 7.4 İzmit ve 12 Kasım 1999 Mw = 7.1 Düzce, deprembilim uzmanlarım ve jeologları İstanbul'da büyük hasara sebep olabilecek olası bir depremin büyüklüğünü ve yerini tahmin etmek için çalışmalar yapmaya yöneltmiştir. Depremin boyut ve büyüklüğü hakkında birçok senaryo üretilmiştir. Üstelik, çalışmalar, sorumlu yetkilileri beklenen deprem sonucundaki ölümleri ve kayıpları azaltacak önlemler almaları konusunda harekete geçirmek için, şehrin her tarafında risk alanlarının kaba tahminlerini önermektedir. Fakat bu çalışmaların çoğu var olan prosedürleri Türkiye'ye özgü bina stoğu için değiştirerek kullanılmaktadır. Yapılan kabuller ve değişiklikler çok üstünkörüdür ve bu nedenle gerçek durumdan önemli derecede sapmalara yol açacağına inanılmaktadır. Bu hataları azaltmak ve Türkiye'deki pratiği yansıtan özel hasar fonksiyonlarını ve kapasite vıeğrilerini kullanmak için, JICA tarafından önerilen bir senaryo deprem için İstanbul'daki hasar modelini ve dağılımını tahmin etmek amacıyla bir çalışma ele alınmıştır. Çalışmanın başarısı, büyük ölçüde arazi özelliği bilgilerine ve bina envanterinin kalitesine ve geçerliliğine bağlıdır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalardan elde edilen bina hasar fonksiyonları ve kapasite eğrileri kullanılacak ve uygun azalım ilişkilerine yer verilecektir. Bu çalışma, esas olarak, tüm hesaplamaları gerçekleştirecek ve sonuçlan sunacak bir program geliştirmeye odaklanacaktır. Çalışmanın sonuçlan, İstanbul'da deprem nedeniyle beklenen fiziksel hasar dağılımının daha güvenilir bir tablosunu açığa çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SOFTWARE FOR SEISMIC DAMAGE ESTIMATION: CASE STUDIES Küçükçoban, Sezgin M. S. Thesis, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Yakut July 2004, 147 pages The occurrence of two recent major earthquakes, 17 August 1999 Mw = 7.4 Izmit and 12 November 1999 Mw = 7.1 Düzce, in Turkey prompted seismologists and geologists to conduct studies to predict magnitude and location of a potential earthquake that can cause substantial damage in Istanbul. Many scenarios are available about the extent and size of the earthquake. Moreover, studies have recommended rough estimates of risk areas throughout the city to trigger responsible authorities to take precautions to reduce the casualties and loss for the earthquake expected. Most of these studies, however, adopt available procedure by modifying them for the building stock peculiar to Turkey. The assumptions and modifications made are too crude and thus are believed to introduce significant deviations from the actual case. To minimize these errors and use specific damage functions and capacity curves that reflect the practice in Turkey, a study was undertaken to predict damage pattern and distribution in Istanbul for a scenario earthquake proposed by Japan International Cooperation Agency IV(JICA). The success of these studies strongly depends on the quality and validity of building inventory and site property data. Building damage functions and capacity curves developed from the studies conducted in Middle East Technical University are used. A number of proper attenuation relations are employed. The study focuses mainly on developing a software to carry out all computations and present results. The results of this study reveal a more reliable picture of the physical seismic damage distribution expected in Istanbul.