Software development for multi-level petri net based design inference network
Çok katmanlı petri net tabanlı tasarım-çıkarım ağı için algoritma geliştirilmesi
  1. Tez No: 153509
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Ağı Benzetimcisi (DNS), Petri Net, Modülerlik, İşlevsel Tasarım, Mekatronik Tasarım vii, Design Network Simulator (DNS), Petri Net, Modularity, Functional Decomposition, Mechatronic Design
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ ÇOK KATMANLI PETRI NET TABANLI TASARIM-ÇIKARIM AGI İÇİN ALGORİTMA GELİŞTİRİLMESİ COŞKUN, Çağdaş M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr.Abdülkadir ERDEN Temmuz 2004, 118 Sayfa Bu tezde düğümleri PNDN modülleriyle modellenmiş çok katmanlı, eş zamanlı bir tasarım çıkarım ağının bilgisayar uygulaması sunulmaktadır. Bu tasarım ağı PNDN modüllerinden oluşan ağ anlamında N-PNDN olarak adlandırılmıştır ve PNDN ağının içine gömülmüş pek çok PNDN modülünden oluşmakta olup, bir mühendislik tasarımında kavramsal tasarım otomasyonunu kolaylaştırmak amacıyla bilgi akışı fonksiyonel temelde modellenmiştir. N-PNDN'de bilgi akışı üst ve alt PNDN modülleri arasında gerçekleşmektedir, bu sebeple yapı hiyerarşiktir. Modüller arası bilgi akışı simge akışı ile gösterilmektedir. Bu tez çalışmasında çok katmanlı tasarım- çıkanm ağının kurulması ve bu ağdaki bilgi akışının bilgisayar uygulaması yeniden yapılandırılmıştır. Bu nedenle, bir önceki Petri net tabanlı tasarım viçıkarım ağı için geliştirilen algoritma, mekatronik ürünlerin çok katmanlı ve işlevsel tasarımına imkan verecek hale getirilmiştir. İlgili algoritmalar bir nesneye yönelik görsel programlama ortamı kullanılarak tamamlanmıştır. Buna ek olarak grafik kullanıcı arayüzü de son yapılan değişikliklere uygun hale getirilmiştir. Geliştirilmiş DNS, 5 mekatronik sistemin kavramsal tasarımında N-PNDN mimarisinin uygulaması için kullanılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda, DNS 'in tasarımcılar arasındaki fikir alışverişini kolaylaştıran, görsel zeminde detaylı bir arayüz sunduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFTWARE DEVELOPMENT FOR MULTI-LEVEL PETRI NET BASED DESIGN INFERENCE NETWORK COŞKUN, Çağdaş M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN July 2004, 118 Pages This thesis presents the computer implementation of a multi resolutional concurrent, design inference network, whose nodes are refined by PNDN (Petri Net Based Design Inference Network) modules. The extended design network is named as N-PNDN and consists of several embedded PNDN modules which models the information flow on a functional basis to facilitate the design automation at the conceptual design phase of an engineering design. Information flow in N-PNDN occurs between parent and child PNDN modules in a hierarchical structure and is provided by the token flow between the modules. In this study, computer implementation of the design network construction and token flow algorithms for the N-PNDN structure is restored and therefore the previous DNS (Design Network Simulator) is adapted for the multi layer design and decomposition of mechatronic IVproducts. The related algorithms are developed by using an object oriented, visual programming environment. The graphical user interface is also modified. The further developed DNS has been used for the application of the N-PNDN structure in the conceptual design of 5 mechatronic systems. In the guidance of this study, it has been understood that the further developed DNS is a powerful tool for designers coming from different engineering disciplines in order to interchange their ideas.