High precesion CNC motion control
Yüksek hassasiyetli CNC hareket kontrolü
- Tez No: 153507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİK DÖLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: DC motor hareket denetimi, DC motor voltaj düzenleyicisi, DC motor akım denetleyicisi, DC motor sürücüsü, DC motor motion control, DC voltage regulator, current regulator, DC motor control, DC motor drives
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tezde yüksek doğruluklu CNC hareket kontrolü için bir elektrik sürücü sistemi tasarlanması amaçlamıştır. Modern elektrik motor sürücülerinin üzerinde yapılan araştırmalar; motor sürücülerinin akım kontrollü voltaj kaynağı ve bir veya birden fazla mikroişlemci/mikrodenetleyici ya da sayısal sinyal işlemcilere (DSPs) sahip güçlü hareket denetleyicileriyle donanmış olduklarım göstermiştir. Motorun sürücü kontrolü çoğunlukla bu iş için ayrılmış bir sayısal hareket denetleyici ile sağlanır. Sözü edilen motor sürücüleri komut almak ve de önemli durum ve kontrol sinyallerini bilgisayara iletmek için, Profibus, CAN+, RS-485 vb çeşitli seri iletişim protokolleri kullanmaktadırlar. Motor sürücülerinin hareket kontrolünün merkezinde olduğu düşünülerek, bu tezde yüksek doğruluklu endüstriyel uygulamalardakullanılabilecek bir DC motor sürücüsü tasarımının ve uygulanmasının incelenmesi amaçlamıştır. Bu amaca ulaşmak için çeşitli kontrol kavramları ve önemli uygulama detayları araştırılmıştır. Güç birimi, akım denetleyicisi ve hareket denetleyicisi içeren düşük güçlü bir DC motor sürücüsü üretilip test edilmiştir. Sürücünün performansını artırmak için alt birimleri üzerinde bir çok tasarım değişikliği yapılmıştır.Sonuç olarak yüksek güçlü bir sürücüsü yapabilmek için; güç elektroniği ve kontrol uygulamaları üzerine tecrübe ile bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the design of an electrical drive system for the purpose of high precision motion control. A modern electrical drive is usually equipped with a current regulated voltage source along with powerful motion controller system utilizing one or more micro-controllers and/or digital signal processors (DSPs). That is, the motor drive control is mostly performed by a dedicated digital-motion controller system. Such a motor drive mostly interfaces with its host processor via various serial communication protocols such as Profibus, CAN+, RS-485 etc. for the purpose of receiving commands and sending out important status/control signals. Considering that the motor drives lie at the heart of every (multi-axis) motion control system, the aim of this thesis is to explore the design and implementation of a conventional DC motor drive system suitable for most industrial applications that require precision and accuracy. To achieve this goal, various underlying control concepts and important implementation details are rigorously investigated in this study.A low power DC motor drive system with a power module, a current regulator and a motion controller is built and tested. Several design revisions on these subsystems are made so as to improve the overall performance of the drive system itself. Consequently, important“know-how”required for building high performance (and high power) DC motor drives is gained in this research.