Synthesis and characterization of surface sulfonated polypropylene films
Yüzeyi sülfonlanmış polipropilen filmlerinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 153512
  2. Yazar: SAFİYE TUBA ECEVİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEYLA ARAS, PROF.DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polipropilen, Yüzey modifikasyonu, Yüzey Sülfonlanması, Polipropilen Yüzeyinin Sülfonlanması. vı, Polypropylene, Surface modification, Surface sulfonation, Surface Sulfonation of Polypropylene xv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz YÜZEYİ SÜLFONLANMIŞ POLİPROPİLEN FİLMLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Ecevit, Safiye Tuba Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Leyla Araş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer March 2004, 44 sayfa Polypropilen yüzeyinin sülfonlanması üzerindeki bu araştırma, yüzey tasarımı ve yüzeyin fonksiyonelleşmesi ile olan ilgisi bakımından oldukça önemlidir. Bu amaç için, polipropilen film yüzeylerinin çeşitli sıcaklıklarda ve farklı süreler için sülfonlanması derişik sülfürik asit kullanılarak yapılmıştır. Sülfonlanmanın etkisiyle polipropilen yüzeyleri üzerinde oluşan fiziksel ve kimyasal değişiklikler, değme açısı ölçümü, mekanik analiz, UV-Vis. spektroskopi, DSC ve SEM ile tayin edilmiştir. Örneklerin yüzeylerinin polarlık ve ıslanabilirlik özellikleri değme açısı ölçümleriyle değerlendirilmiştir. Düşük sıcaklık ve süredeki sülfonlanmanın her ikiözelliği de iyileştirdiği görülmüştür. Ancak yüksek sıcaklık ve süredeki sülfonlanma, polimerin bozunmasıyla birlikte bölgesel kopmalara neden olmuştur. Yüksek sıcaklık ve sürede sulfonlanan polipropilen fılimlerdeki karbonlaşma ve bozunmadan dolayı oluşan, fark edilebilir renk değişikliği UV- Vis. Spektrumları ile desteklenmiştir. Sülfonlanmış polipropilen fılimlerin mekanik özellikleri araştırılmış ve sonuç olarak sülfonlanma işleminden sonra polipropilen fılimlerin mekanik özellikleri, sülfonlanma sıcaklığı ve süresine bağlı olarak genel bir düşüş eğilimi göstermiştir. Bu düşüş yüksek sıcaklıktaki sülfonlanma için çok daha hızlı olmuştur. Isıl özellikleri DSC ile tayin edilmiştir ve sülfonlanmış polipropilen örneklerinin, sülfonlanmaya bağlı olarak ayrı bir endotermik pik gösterdiği gözlenmiştir. Sülfonlanmanın polypropilen yüzeylerindeki fiziksel etkileri SEM ile araştırılmış ve örneklerde polipropilen içindeki hava kabarcıklarının sülfonlanmanın etkisi sonucu patlamasıyla oluşan hekzagonal yapıda delikler görülmüştür. Ayrıca bu deliklerin etrafında lamel oluşumlar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF SURFACE SULFONATED POLYPROPYLENE FILMS Ecevit, Safiye Tuba M.S., The Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Leyla Aras, Prof. Dr. Co- Supervisor: Teoman Tinçer, Prof. Dr. March 2004, 44 pages The basic reseach on the surface sulfonation of the polypropylene is very important due to the surface design for higher functionalization. For this purpose, liquid-phase sulfonation of the polypropylene surfaces at various temperatures for different time periods were performed by concentrated sulphuric acid. The physical and chemical changes formed by the effect of the sulfonation on the polypropylene surfaces were determined by contact angle 111measurement, mechanical analysis, UV-Vis spectrometer, differential scanning calorimeter (DSC) and scanning electron microscopy (SEM). The surface polarity and wetting properties of the samples were evaluated by contact angle measurement. It is seen that, sulfonation at low temperatures and short time periods improve these two properties of the polypropylene surfaces. Sulfonation at high temperatures and long time periods however, cause the partial breakdown of the polymer by degradation. Noticeable color change due to the degradation and carbonization of the polypropylene films sulfonated at high temperature and long time were supported by the UV-Vis spectra of the samples. Mechanical properties of sulfonated PP films were investigated. Consequently, after the sulfonation process the mechanical properties of the PP films showed a general trend of decrease with sulfonation time for a given temperature and a very fast decrease at high temperature of sulfonation. Thermal characteristics were found by differential scanning calorimeter (DSC). Thermal analysis revealed that sulfonated PP film samples displayed an additional endothermic peak. The physical effects of the sulfonation were examined by scanning electron microscopy (SEM) which showed a hexagonal hole formations due to the bursting of the air bubbles within the PP films by the effect sulfonation. The lamelae formations were also seen around these holes.