Condensation of steam on multiple horizontal tubes
Çok sıralı yatay borularda su buharının yoğuşması
  1. Tez No: 153511
  2. Yazar: AYTAÇ MAKAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğuşma, laminer akış, yatay boru, eğim, film kalınlığı vı, Condensation, laminar flow, horizontal tube, inclination, film thickness IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz ÇOK SIRALI YATAY BORULARDA SU BUHARININ YOĞUŞMASI Makas, Aytaç Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil Yamalı Nisan 2004, 107 sayfa Bu çalışmada, dikey eksende sıralanmış yatay boruların üzerinde su buharının yoğuşması problemi analitik ve deneysel yöntemlerle incelenmiştir. Yatay boruların üzerindeki laminer film yoğuşmasını analiz eden bir bilgisayar programı yazılmıştır. Program, yoğuşan su tabakası içindeki ısı transferi katsayısı ile film kalınlığı ve hız dağılımını hesaplayabiimektedir. Yoğuşma problemini gözlemleyebilmek için bir deney düzeneği de hazırlanmıştır. Boru çapının ve buhar ile boru yüzeyi arasındaki sıcaklık farkının ısı transferine etkileri bilgisayar programı yardımıyla incelenmiştir. Deneyler yoğuşma borularının eğimi değiştirilerek farklı açılarda gerçekleştirilmiştir. Buharın hızının ve yoğuşma boruları arasındaki mesafenin etkileri deneysel olarak incelenmiştir. vDeneylerden elde edilen sonuçlar, Abdullah et al., Kumar et al. ve Nusselt'in çalışmalarıyla ve analitik araştırmadan elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONDENSATION OF STEAM ON MULTIPLE HORIZONTAL TUBES Makas, Aytaç M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil Yamalı April 2004, 107 pages The problem of condensation of steam on a vertical tier of horizontal tubes is investigated by both analytical and experimental methods in this study. A computer program is written to perform the analysis of laminar film condensation on the horizontal tubes. The program is capable to calculate condensate film thickness and velocity distribution, as well as the heat transfer coefficient within the condensate. An experimental setup was also manufactured to observe the condensation phenomenon. Effects of tube diameter and temperature difference between steam and the tube wall on condensation heat transfer have been analytically investigated with the computer program. Experiments were carried out at different inclinations of the tier iiiof horizontal tubes. Effects of the steam velocity and the distance between the horizontal tubes are also experimentally investigated. Results of the experiments are compared to those of the studies of Abdullah et al., Kumar et al. and Nusselt as well as to the analytical results of the present study.